Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 dec 2008

Nieuwe inzichten in veiligheidsbeleid

Hoe kan de overheid een duidelijk veiligheidsbeleid realiseren? Waar liggen de grenzen tussen veiligheid als recht en plicht? Beschikken de politie en het Openbaar Ministerie over voldoende juridische en strafrechtelijke maatregelen om de veiligheid van burgers te garanderen? Het onderzoek 'Veiligheid als opdracht' geeft antwoord op deze en andere vragen.

Aan de hand van verschillende voorbeelden vergelijkt de onderzoeker Robert van Zuijlen veiligheid als fundamenteel recht en als positieve verplichting van de staat. Veiligheidsbeleid is één van de belangrijke opdrachten van de staat. De mens wil veilig zijn en zich veilig voelen en de staat dient bij te dragen om dat doel te realiseren. Dit maakt duidelijk dat het denken over veiligheid niet los gezien kan worden van het denken over de staat.

Enkele conclusies van het onderzoek:

* Veiligheid, in de zin van de binnenlandse veiligheid, heeft een dubbele betekenis: bescherming tegen medeburgers en bescherming tegen de staat.

* Er bestaat een gegronde vrees voor een schending van een fundamenteel recht van een burger door een andere burger.
* De wetgever is uitermate terughoudend geweest om nadere invulling te geven aan het daadwerkelijk voorkomen van strafbare feiten.

Met het proefschrift `Veiligheid als opdracht - Een onderzoek naar veiligheid als fundamenteel recht en als positieve verplichting van de staat in het licht van de politietaak tot strafrechtelijke rechtshandhaving' promoveerde Robert van Zuijlen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.