Liander


Nieuwe informatie van TenneT over landelijk transportnet in provincie Friesland

11/25/2008

Liander heeft nieuwe informatie van TenneT ontvangen voor het toekennen van transportcapaciteit op het net in de provincie Friesland. Deze informatie dateert van 11 november 2008. Liander is verplicht deze aanwijzingen van TenneT op te volgen.

Beperkingen transportcapaciteit
Op het landelijke 220/380 kV-transportnet, onder beheer van TenneT TSO B.V. (TenneT), doen zich in de noordelijke drie provincies en de Noordoost-polder beperkingen voor in de transportcapaciteit. Deze beperkingen hebben ook consequenties voor het invoeden op het net van Liander. TenneT heeft Liander op 21 december 2007 opgedragen verzoeken voor nieuwe invoeding op het net van Liander af te wijzen. Liander is verplicht de aanwijzingen van TenneT over deze transportbeperkingen op te volgen.

Informatie van TenneT
De nieuwe informatie van Tennet is opgenomen als download `Brief Tennet d.d. 11-11-2008' in de rechterkolom.


1. Deze informatie van TenneT houdt het volgende in:De beperkende (runback)voorwaarden voor het aanbieden van transportcapaciteit, zoals genoemd in het informatiepakket van 31 januari 2008, blijven van toepassing op verzoeken om een aansluiting ingediend vanaf 21 december 2007. Het informatiepakket van 31 januari 2008 is opgenomen als download `Informatiepakket Tennet d.d. 31-01-2008' in de rechterkolom.


2. TenneT heeft vastgesteld dat voor 1 september 2009 geen structurele congestie wordt verwacht. Aan producenten, die reeds onder beperkende (runback)voorwaarden een aanbieding hebben gekregen en willen gaan invoeden, zal tot deze datum volledig transport worden aangeboden.


3. Na de datum van 1 september 2009 zal incidenteel congestie optreden, afhankelijk van de (internationale) marktsituatie als gevolg van onderhoud aan verbindingen in Noord-Nederland.


4. Een Ministeriële Regeling is in voorbereiding, die leidt tot wijziging van de codes (met name Netcode, artikel 5.1.1.) om netbeheerders meer mogelijkheden te geven met transportbeperkingen om te gaan. Deze codewijziging zal naar verwachting per 1 mei 2009 in werking treden.


5. De wetswijziging voorrang voor duurzaam is in voorbereiding. Deze wetswijziging zal naar verwachting begin 2010 in werking treden. Met dit voorstel zal een structurele oplossing worden geregeld voor tijdelijke transportproblemen.

Meer informatie kunt u vinden op de site van TenneT, www.tennet.org/congestiemanagement of bij uw accountmanager.