AutoRai

Eerste Donkervoort D8 GT in straatuitvoering naar klant

(12/4/2008)
Het prototype van de Donkervoort D8 GT was voor het eerst te zien op de Salon de lâAutomobile in Genève in 2007. De reacties van pers en publiek waren lovend en ruim een jaar lang werd hard gewerkt aan de doorontwikkeling en het productierijp maken van de auto. Eind november wordt de eerste D8 GT in straatuitvoering afgeleverd aan een Nederlandse klant. In de tussentijd heeft Donkervoort Racing met enkele D8 GT4âs succesvol deelgenomen aan het FIA GT4 kampioenschap.

Met de komst van de Donkervoort D8GT komt de romantiek van de GTâs uit het verleden weer terug. Het is onderhuids een pure race auto, maar tegelijkertijd is het een auto die uitermate geschikt is om heerlijk door bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Italië te rijden. Maar de eerste straatversie die eind november wordt afgeleverd is niet zomaar een D8 GT. Want ter ere van het 30 jarig bestaan van het merk Donkervoort komt in eerste instantie een gelimiteerde serie van 30 D8 GTâs op de markt in GT4 uitvoering. De GT4 uitvoering is herkenbaar aan de tien centimeter bredere neus in vergelijk met de standaard D8 GT De neus van de GT4 geeft hierdoor ruimte aan extra grote zij radiateurs voor de olie- en waterkoeling. Deze neus is net zoals de carrosserie gemaakt uit een speciale pre-preg koolstof. De D8 GT4 is gebaseerd op de standaard D8 GT. Na de kentekenregistratie worden de autoâs door Donkervoort Racing in samenwerking met de klant âge-customisedâ tot de gewenste GT4 weguitvoering.

De D8 GT is door de toepassing van F1 pre-preg koolstof en kevlar materialen de lichtste GT ter wereld. De slechts 650 kg wegende GT bezit een ongekend hoge stijfheid en passieve veiligheid Tot in de kleinste details is geprobeerd gewicht te besparen en sterkte toe te voegen. Zo wegen de speciaal voor Donkervoort uit smeed aluminium gefabriceerde 17" wielen van het Japanse merk RAYS slechts 6 kilogram per stuk.

Familiegevoel
Donkervoort Racing heeft het eerste race seizoen in het FIA GT4 kampioenschap succesvol afgesloten met podiumplaatsen tijdens alle races. Ook volgend jaar wil Donkervoort in dit kampioenschap gaan rijden met vier D8 GT4 race autoâs. Een aantal professionele coureurs heeft interesse om het volgende raceseizoen voor Donkervoort te rijden, maar ook minder professionele coureurs krijgen de kans om na een trainingsperiode uiteindelijk in de FIA GT4 aan de start te verschijnen. Het is de vertrouwde succesformule die ook in de Donkervoort Cup (1993-2001) werd gehanteerd. Rijders met weinig race ervaring worden door middel van een intensieve training klaargestoomd voor de racerij. Einddoel van deze training is het behalen van de internationale C-licentie. Ook hebben de rijders voor een groot deel zelf de kosten in de hand. In teamverband wordt bepaald welke investeringen worden gedaan. Hierdoor wordt een sterk gevoel van betrokkenheid gecreëerd. Een uniek familiegevoel, zowel tijdens de races maar ook daarbuiten.

Events
Tevens bieden deze internationale FIA GT4 race evenementen veel mogelijkheden voor bedrijven, die deze unieke sfeer willen meemaken. Donkervoort Events, dat zich bezighoudt met de organisatie van alle internationale Donkervoort evenementen, heeft haar al brede programma uitgebreid met dit internationale GT4 evenement.