Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


---

PROGRAMMA STIMULEREN GEBRUIK DIGITAAL LEERMATERIAAL

HET PROGRAMMA

Steeds meer docenten willen gebruik maken van digitaal leermateriaal. Er zijn verschillende initiatieven om docenten hierbij te helpen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet gevraagd onder een gezamenlijke paraplu deze initiatieven te ondersteunen en zichtbaar te maken. Daarnaast worden samen met andere partijen uit het onderwijsveld voor bestaande knelpunten oplossingen bedacht. Dit gebeurt in het programma `stimuleren gebruik digitaal leermateriaal'.
DOEL

Het doel van het programma is het gebruik van digitaal leermateriaal in het PO, VO en MBO te stimuleren. En wel op een zodanige manier dat binnen drie jaar tijd:
· de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het leerproces verbetert;
· leermateriaal beter aansluit op de leer/loopbaan en belevingswereld van leerlingen en studenten;
· de positie en de effectiviteit van de docent versterkt worden en de ondernemende docent binnen de school wordt ondersteund;

· meer kansen aanwezig zijn voor een effectievere (financiële) bedrijfsvoering door verruiming van de keuzemogelijkheden;

· gebruik wordt gemaakt van al het digitale leermateriaal dat er al is en (nog) wordt ontwikkeld, zowel gratis als betaald, en dat ervaringen en arrangementen worden gedeeld.

Activiteiten richten zich onder andere op het verbinden van verschillende bronnen en diensten. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan, is er ruimte voor experimenten en wordt de aldus verworven kennis actief met het onderwijsveld gedeeld. Het ontwerpen van nieuw digitaal leermateriaal valt buiten de scope van het programma.

Het programma is onder andere bedoeld om het momentum dat is ontstaan door de invoering van de `gratis schoolboeken' te benutten. Deze verandering zou tot een toename van digitaal leermateriaal ten opzichte van papier kunnen leiden, waarbij het gaat om het vinden van de optimale mix. Scholen hebben immers steeds meer mogelijkheden om verbindingen te leggen tussen het gebruik van leermateriaal, digitalisering en de inzet van personeel.
Ambitie

Het programma ondersteunt de ontwikkeling van de markt van educatief materiaal naar een meer vraaggestuurde manier van werken. Een markt waar uiteindelijk een combinatie van digitaal leermateriaal en "traditioneel" folio materiaal in ruime mate aanwezig is, en waar uitgeverijen en onderwijsinstellingen op een andere manier samenwerken bij het arrangeren en ontwikkelen van leermateriaal.


---

STAND VAN ZAKEN
Er is een inventarisatie gestart naar digitaal leermateriaal in het voortgezet onderwijs. Ruim vierhonderd docenten hebben aangegeven waar zij hun materiaal vandaan halen. Dit heeft geleid tot een voorlopig overzicht. Maar dit geeft nog geen compleet beeld. De komende tijd gaat de inventarisatie onder docenten verder. Het overzicht wordt ook aangevuld met gegevens van aanbieders van digitaal leermateriaal. Daarnaast wordt gekeken wat er aan bestaand onderzoek is op dit terrein. Het overzicht en meer informatie over het programma is te vinden op digitaalleermateriaal.kennisnet.nl.

ORGANISATIE

Kennisnet speelt als internetorganisatie voor het onderwijs een faciliterende rol binnen het programma. Kennisnet zorgt voor de coördinatie van het programma en levert een programmamanager, projectleiders / bemensing van de projecten en zonodig experts om de projecten te ondersteunen. Het programma heeft een stuurgroep die bestaat uit direct betrokkenen bij digitaal leermateriaal. De stuurgroep is richtinggevend voor de projecten binnen het programma.

De leden van de stuurgroep zijn:

· Norbert Verbraak (onafhankelijk voorzitter)
· René van Harten (POraad)

· Hans Reiber (VOraad)

· Ben Geerdink (MBO Raad)

· Annet KilAlbersen (SBL)

· René van de Kraats (Platform VVVO)

· Geeske Steeneken (GEU)

· Jan van den Akker (SLO)

· Marijke Kral (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

De stuurgroep bepaalt de opzet (inhoud en organisatie) van het programma en keurt het bijbehorende programmaplan goed. Ook worden de eindproducten van het programma gepresenteerd aan de stuurgroep.