Ggz wil achterstandspositie van langdurig psychisch zieken verbeteren

28/11/2008 13:27

GGZ Nederland

Ggz wil achterstandspositie van mensen met ernstige psychische aandoeningen flink verbeteren.

GGZ Nederland organiseert op 4 december het congres 'Naar herstel en gelijkwaardig burgerschap'. Aanleiding is het gelijknamige visiedocument van GGZ Nederland, waar mevrouw Bussemaker op het congres haar reactie op zal geven. Hierin wordt de visie omschreven op de (langdurende) zorg aan mensen met ernstige psychische aandoeningen. In dit document wordt de situatie van deze kwetsbare groep in kaart gebracht en wordt een uitgebreide toekomstagenda gepresenteerd. Er wordt een dringend beroep gedaan op andere partijen om zich samen met de ggz in te zetten voor deze cliënten.

In Nederland maken meer dan 800.000 mensen jaarlijks gebruik van geestelijke gezondheidszorg. Meer dan 107.000 mensen maken langer dan een jaar gebruik van de ggz. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met psychotische stoornissen, ernstige angststoornissen, depressie of bipolaire stoornissen, verslavingsproblematiek of een combinatie daarvan. De gevolgen van het leven met een ernstige psychische aandoening zijn groot. Veel mensen leven in een sociaal isolement en hebben een grote achterstand ten opzichte van anderen op het gebied van wonen, werk en dagbesteding, inkomen, participatie en gezondheid. GGZ Nederland wil zich inzetten om deze positie te verbeteren en roept andere partijen op tot samenwerking.

Naar herstel en meer regie voor de cliënt

GGZ Nederland wil 'herstel' het leidend principe maken in de zorg. Bij herstel gaat het niet zozeer om genezing in medische zin, maar om het proces waarin mensen met psychische beperkingen proberen de draad weer op te pakken en hun leven opnieuw inhoud en richting te geven. Een herstel georiënteerde manier van werken in de langdurende zorg biedt tegenwicht aan de eenzijdige gerichtheid op de ziekte zelf, die lange tijd heeft overheerst.

Congres in het teken van samenwerking

Voor het congres zijn alle organisaties uitgenodigd die een rol spelen ten aanzien van de zorg en ondersteuning aan deze doelgroep: gemeenten, ggz-instellingen, ggd'en, maatschappelijke opvang, woningbouwcorporaties, huisartsen, zorgverzekeraars en welzijnsinstellingen. Het congres heeft als doel om een impuls te geven aan de samenwerking tussen deze partijen en handvatten aan te reiken om die samenwerking vorm te geven.

In de ochtend zal een groot aantal sprekers vanuit verschillende invalshoeken belichten waarom die samenwerking nodig is in het belang van de cliënt. Een aantal voorbeelden: Bert Arts (cliëntenbeweging Nijmegen) spreekt vanuit zijn eigen ervaring als ggz-client, Hans-Martin Don (wethouder Eindhoven) vertelt over de wijze waarop de gemeente Eindhoven de maatschappelijke ondersteuning aan deze mensen vormgeeft en Hans Goeman (Bestuurder GGZ Nederland) spreekt zich uit over de rol van de ggz. De sprekers zullen ook stilstaan bij de huidige AWBZ- maatregelen en andere overheidsmaatregelen die van grote invloed zijn op deze kwaliteit van zorg. Mevrouw Bussemaker,staatssecretaris van VWS, zal haar reactie geven op het visiedocument .

Tijdens de workshops in het middag programma komen best practices aan bod.





http://www.ggznederland.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,