Erasmus MC


---

Zelfmanagement helpt migraineaanvallen voorkomen en...

Patiënten met migraine hebben baat bij zelfmanagement trainingen, waarin ze leren naderende migraineaanvallen te voorkomen en verminderen.

Dit concludeert Saskia Mérelle in haar proefschrift 'Migrainetrainers als rolmodel: de effectiviteit van lekentrainers met migraine in gedragsmatige aanvalspreventie', waarop ze woensdag 3 december aanstaande promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Migraine is een chronische aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door aanvallen van hevige hoofdpijn. In Nederland hebben naar schatting ruim 2 miljoen mensen last van migraine. Sinds de introductie van acute medicatie in de negentiger jaren is de behandeling van migraine sterk verbeterd. Ook gedragstherapie is effectief in het verminderen van de frequentie van migraineaanvallen. Ondanks de beschikbaarheid van deze behandelingen, zijn er veel migrainepatiënten die geen adequate behandeling krijgen.

De promovenda richtte haar onderzoek op de effectiviteit van een zelfmanagement training. Deze wordt gegeven aan migrainepatiënten door trainers die zelf ook migraine hebben. Tijdens de training leren patiënten 'uitlokkers' en vroege signalen van migraine te herkennen en oefenen ze met ontspanning. Na de training nam bij 35% van de deelnemers het aantal migraineaanvallen met meer dan 50% af. De training bleek het meest geschikt voor patiënten met meerdere aanvallen per maand (een gemiddelde afname van 37%) en voor patiënten die aanvankelijk dachten dat het krijgen van een migraineaanval alleen door toeval wordt bepaald.

De deelnemers kregen aanzienlijk meer zelfvertrouwen in het voorkómen van aanvallen, doordat ze leerden om bij een naderende aanval op tijd in te grijpen en maatregelen te nemen. In het geval van uitputting en te weinig eten en drinken als uitlokkers van migraine, kunnen deze maatregelen bijvoorbeeld bestaan uit het nemen van ontspanning en op tijd eten en drinken. De gunstige effecten van de training bleken een half jaar later nog steeds aanwezig.

De effectiviteit van de zelfmanagement trainingen op de frequentie van migraineaanvallen is bescheiden in vergelijking met gedragstherapie door klinisch psychologen. Maar de effectiviteit komt overeen met zelfmanagement trainingen voor andere chronische aandoeningen. De training versterkt de ervaren controle op migraine in hoge mate en daarin deden de migrainetrainers niet onder voor de psychologen.

De grote belangstelling en de urgentie van preventieve methoden pleit voor onderzoek naar de kosten-effectiviteit van deze zelfmanagement training voor migraine. Het onderzoek in dit proefschrift is gesubsidieerd door ZonMw en het Pijn Kennis Centrum van het Erasmus MC.

Publicatiedatum: 1 december 2008

---