Senternovem


03-12-2008 | Nieuwe kaderregeling energiesubsidies TERM

Belangrijke stap naar harmonisatie

De introductie van TERM - Tijdelijke energieregeling markt en innovatie - betekent niet dat de wereld van de subsidieregelingen er ingewikkelder op is geworden. Integendeel: TERM is een belangrijke stap op weg naar harmonisatie van de regelingen, of zoals Michiel Hellebrekers van projectteam TERM van het ministerie van Economische Zaken het verwoordt: "Het wordt allemaal simpeler; voor de overheden die subsidieregelingen maken en subsidies verstrekken en voor de aanvragers ervan."

TERM - - de opvolger van de Unieke Kansen Regeling (UKR), de regeling Energie Onderzoek Subsidie Demonstratie (EOS: DEMO) en het CO2-reductieplan - is een kaderregeling voor het verlenen van energiesubsidies die bestaat uit twee delen: een algemeen deel met standaardbepalingen voor subsidies en een deel dat een specifiek subsidieprogramma betreft. TERM dient twee doelen, maakt Helbrekers duidelijk: "Harmonisatie van subsidievoorwaarden voor alle programma's en het flexibeler maken en verbreden van het subsidiekader.

Breder en flexibeler
UKR, EOS DEMO en het CO2-reductieplan kennen alle drie vrij strakke regels ten aanzien van wat mag en wat niet mag. Hellebrekers: "We wilden met het oog op de Innovatieagenda en Schoon en Zuinig en de programma's die daaruit voortkomen echter een wat breder en flexibeler instrument neerzetten. TERM is zo opgezet dat er gemakkelijk nieuwe subsidieprogramma's aan kunnen worden toegevoegd." "Als het gaat om projecten op het gebied van geothermie is nu bijvoorbeeld een soort garantieregeling in de maak voor het geval een (zeer kostbare) boring mislukt", vertelt Hellebrekers. "Dat betekent dat initiatieven op het gebied van aardwarmte minder financiële risico's met zich meebrengen. Het bieden van een garantie was onder de vorige regelingen niet echt mogelijk. Onder TERM kan het wel."

Naar een allesomvattende kaderregeling
Inmiddels zijn onder TERM twee regelingen gepubliceerd: de regeling `duurzame warmte voor bestaande woningen' en de regeling `Unieke kansen programma verduurzaming warmte en koude'. Het idee is dat er in de loop der tijd steeds meer regelingen onder TERM gebracht worden. Toch is TERM - de `T' staat niet voor niets voor tijdelijk - geen echt lang leven beschoren. Nu vervangt TERM drie regelingen en dat betekent dat EOS: Lange Termijn (EOS: LT), EOS: Nieuw Energie Onderzoek (EOS: NEO) en EOS: Korte Termijn Energieonderzoek (EOS: KTO) gewoon `los' blijven bestaan. De bedoeling is echter dat vanaf 2010 alle regelingen worden samengevoegd. Het blijven dan wel aparte instrumenten, met aparte tenders, maar de voorwaarden worden binnen een nieuwe allesomvattende regeling geharmoniseerd. We hebben er voor gekozen om TERM nu al wel te introduceren omdat voor de Innovatieagenda en Schoon en Zuinig een goed en flexibel instrument van groot belang is. We kunnen gewoon niet wachten tot die tijd.

Minder administratieve rompslomp
TERM biedt behalve voor overheden ook veel voordelen voor subsidieaanvragers. Zij hoeven bijvoorbeeld geen voorschotten meer aan te vragen maar krijgen dat automatisch als hun aanvraag is gehonoreerd. "Daarnaast moest je als aanvrager voorheen op vaste tijdstippen - een of een aantal keren per jaar een rapportage indienen over de stand van zaken rond je project. Onder TERM is het moment van rapporteren veel meer gekoppeld aan mijlpalen die een aanvrager zelf in zijn project heeft gedefinieerd. Dat zijn veel logischer rapportagemomenten."
Ook het indienen van een accountantsverklaring is een voorbeeld. "Dat was vroeger verplicht bij een project van 50.000 euro; de grens is nu opgetrokken naar 125.000 euro. Al die zaken leiden voor aanvragers tot veel minder administratieve rompslomp."