NOC*NSF
Arnhem, 2 december 2008
Nominaties NOS ( NOC*NSF Sportgala
Vandaag is bekend geworden welke sporters zijn voorgedragen als Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Gehandicapte Sporter van 2008 en de Coach van het Jaar. De Nederlandse sportjournalistiek heeft de volgende sporters en coaches genomineerd.
Nominaties in willekeurige volgorde:
Sportman van het jaar 2008:
Sven Kramer (22) won voor het tweede jaar op rij de 'triple' in het allround-schaatsen. De Friese 'veelvraat' werd net als in 2007 ook in 2008 met overmacht Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen. Daarnaast veroverde Kramer nog drie titels bij het WK Afstanden (5 en 10 kilometer en ploegenachtervolging) en won hij zilver op de 1.500 meter.
Maarten van der Weijden (27) schreef donderdag 21 augustus 2008 historie door de eerste gouden Olympische medaille op de 10 kilometer open waterzwemmen te winnen. Eerder in het jaar pakte hij in Sevilla de wereldtitel op de 25 kilometer. Zijn prestaties zijn extra bijzonder, omdat hij in 2001 werd getroffen door leukemie.
Lars Boom (22) deed dit jaar in het Italiaanse Treviso voor het eerst mee aan het WK veldrijden bij de elite en hij won direct. Daarmee werd Boom de eerste Nederlandse wereldkampioen in het veldrijden na Richard Groenendaal in 2000. Bijzonder is dat Boom ook op de weg uitstekend uit de voeten kan. Hij werd dit jaar in Ootmarsum Nederlands kampioen in de wegwedstrijd bij de profs en won ook het NK tijdrijden.
Sportvrouw van het jaar 2008:
Marianne Vos (21) won tijdens de Olympische Spelen van Beijing de puntenkoers op de baan. Nadat de inwoonster van Babyloniënbroek eerder niet in de prijzen wist te vallen bij de wegwedstrijd en de tijdrit, maakte ze op de baan gehakt van haar concurrentes, die ze halverwege de wedstrijd al op een ronde achterstand had gezet. Eerder in het jaar werd Vos ook wereldkampioen op de puntenkoers in Manchester. Ze werd tweede bij het WK veldrijden in Treviso en won ze zilver bij de WK op de weg in Varese.
Anky van Grunsven (40) behaalde in 2008 haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen. Daarnaast won ze in Hongkong (haar zesde Spelen) met haar paard Salinero ook nog zilver met het dressuurteam. Daarmee komt de totale Olympische medailleoogst van de amazone op acht: drie keer goud, vijf keer zilver. Alleen Inge de Bruijn heeft net zoveel Olympische medailles.
Paulien van Deutekom (27) werd in februari in Berlijn wereldkampioene allroundschaatsen. Van Deutekom kende sowieso een succesvol jaar, want op het EK Allround in het Russische Kolomna werd ze tweede in het eindklassement en bij het WK Afstanden in Nagano won ze twee keer zilver (1.500 en 3.000 meter) en een keer goud (ploegenachtervolging).
Gehandicapte Sporter van het jaar 2008:
Pieter Gruijters (41) gaf bij de Paralympische Spelen in Beijing een passend vervolg op zijn twee zilveren medailles van Athene (2004) en zijn twee wereldtitels op de onderdelen speerwerpen en de vijfkamp. Gruijters behaalde in 2008 Paralympisch goud bij het speerwerpen en verbeterde tevens het wereldrecord in zijn klasse (F55/F56) tot een afstand van 42,27 meter.
Esther Vergeer (27) bezet sinds 1998 onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Vergeer behaalde met haar overwinning in het enkelspel in 2008 haar derde Paralympische titel op rij in het enkelspel. Bovendien legde Vergeer, ook weer wereldkampioene in 2008, in Beijing samen met haar partner Jiske Griffioen beslag op het zilver in het dubbelspel.
Mirjam de Koning-Peper (39) was met vier medailles de meest succesvolle Nederlandse Paralympiër in Beijing. Ze behaalde in de S6-klasse twee gouden medailles; op de 50 meter vrije slag (in een nieuw wereldrecord van 35,60) en op de 100 meter rugslag. Verder won de Aalsmeerse zilver op de 100 en 400 meter vrije slag.
Sportploeg van het jaar 2008:
De Nederlandse hockeyvrouwen maakten hun favorietenrol op de Olympische Spelen van Beijing volledig waar. De ploeg van de scheidende bondscoach Marc Lammers bleef ongeslagen in de poule, speelde in de halve finale Argentinië weg (5-2) en zette vervolgens in de finale tegen gastland China de kroon op het werk met een 2-0 zege.
De Nederlandse waterpolovrouwen tekenden voor de grootste verrassing bij de Olympische Spelen. De ploeg die een jaar eerder nog als negende eindigde bij het WK, raakte na de na strafworpen gewonnen kwartfinale tegen Italië in een flow. In de halve finale moest eerst Hongarije eraan geloven en daarna werd in een bloedstollende finale de huizenhoge favoriet Amerika met 9-8 verslagen.
De Nederlandse estafettezwemsters wonnen in Beijing de 4 x 100 vrij in een tijd van 3.33,76. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder en Manon van Rooijen veroverden voor Nederland voor het eerst sinds 1936 op dit onderdeel de Olympische titel. Eerder dit jaar wonnen ze in Eindhoven al de Europese titel in een wereldrecord en goud op de WK kortebaan in Manchester.
Coach van het jaar 2008:
Robin van Galen (36) trad begin 2006 aan als bondscoach van het Nederlands vrouwenwaterpoloteam. Hij leidde Oranje, dat in 2000 vierde was geworden bij de Olympische Spelen van Sydney en in Athene 2004 zelfs ontbrak, terug naar de wereldtop. De opmars mondde uit in een historische gouden medaille bij de Spelen van Beijing. Van Galen is thans weer actief als clubcoach.
Marc Lammers (39) won met de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens zijn achtjarig 'bewind' alles wat er te winnen valt. Met de wereldtitel (2006), drie Champions Trophy's, twee Europese titels, Olympisch zilver in 2004 en tot slot Olympisch goud in 2008, gaat Lammers bij de hockeybond nu zeker de geschiedenis in als de succesvolste vrouwencoach aller tijden.
Gerard Kemkers (41) won als trainer van de TVM-schaatsploeg alle belangrijke titels in 2008. Zijn pupil Ireen Wüst won het NK en het EK Allround en de tweede vrouwelijke TVM-troef Paulien van Deutekom werd wereldkampioen. Sven Kramer won alle drie de allround-toernooien en viel daarnaast - net als Van Deutekom en andere TVM-schaatsers - volop in de prijzen bij het WK Afstanden.
Dinsdag 16 december aanstaande zendt de NOS vanuit de RAI in Amsterdam het NOS ( NOC*NSF Sportgala uit. De verkiezing van de sporthelden vindt live plaats. De aanwezige topsporters in de RAI zullen via een stemkastje uiteindelijk beslissen welke sporters het podium mogen betreden om de prestigieuze 'Jaap Eden' in ontvangst te nemen. De bondscoaches bepalen op dezelfde manier wie de Coach Award krijgt. Sporters en coaches die hebben aangegeven op de dag zelf niet aanwezig te kunnen zijn, krijgen de mogelijkheid om enige dagen tevoren hun stem digitaal (via www.sport.nl) door te geven.
Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245