Ingezonden persbericht
Utrecht krijgt 1 miljoen euro voor bestrijding jeugdwerkloosheid
De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht krijgen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ieder 1 miljoen euro voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Wethouder Sociale en Economische Zaken Marka Spit is blij met het miljoen van minister Donner: "We kunnen het geld goed gebruiken om meer jongeren aan werk of een startkwalificatie te helpen en de aansluiting van onderwijs naar arbeidsmarkt te verbeteren."
Jongerenloket
In Utrecht gaat het geld naar plannen die de gemeente gemaakt heeft voor meer en betere begeleiding van jongeren naar (leer)banen. Daarin speelt het jongerenloket een cruciale rol. Een deel van het geld gaat hier naar toe. Utrechtse jongeren tot 27 jaar, die (nog) geen startkwalificatie of werk hebben kunnen vanaf 1 januari 2009 bij één loket terecht voor begeleiding op het terrein van scholing, werk, re-integratie, uitkering, schuldhulpverlening, zorg en welzijn. De gemeente werkt hierin samen met de Regionale Opleidingscentra (ROC), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Met het extra geld van minister Donner gaat het Jongerenloket meer maatwerk aan jongeren bieden bij de bemiddeling naar bestaande vacatures. Ook wordt de ICT-ondersteuning verbeterd om daarmee de samenwerking tussen de verschillende partners te bevorderen.
Bijbaantjesproject
De helft van het miljoen gaat de gemeente Utrecht gebruiken om het bestaande bijbaantjesproject in krachtwijk Overvecht uit te breiden naar twee andere krachtwijken. Hierover moet de gemeente nog afspraken maken met de welzijnsinstellingen. In het bijbaantjesproject worden schoolgaande jongeren vanaf 14 jaar in samenwerking met werkgevers aan een bijbaan/vakantiebaan geholpen. Ook krijgen zij advies hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren aan een werkgever.
Beroepsvoorlichting
Ook wordt in 2009 gewerkt aan het project beroepsvoorlichting. Dit richt zich op betere begeleiding van jongeren bij de keuze voor een beroepsopleiding. In de pilot van het Jongerenloket is gesignaleerd dat veel jongeren uitvallen bij beroepsopleidingen omdat ze geen beeld hebben van het beroep dat daar bij hoort. Gedacht wordt aan het organiseren van een studie/banenmarkt in samenwerking met scholen, kenniscentra en werkgevers.
Utrecht kent 1.500 jongeren tot 27 jaar die bij het CWI geregistreerd staan als werkloos. Daarvan hebben er driehonderd een bijstandsuitkering. In de vier grote steden tezamen zijn 19.000 jongeren tot 25 jaar werkloos. De 1 miljoen komt per 1 januari 2009 beschikbaar. De plannen worden uitgevoerd in 2009.
Ingezonden persbericht