Ingezonden persbericht
beantwoording van SV 2008, nr. 113 inzake verlossing in Leidsche Rijn.
2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
113 Vragen van de heer drs. B.F.M. Beerlage en mevr. K. Bouazani
(ingekomen 6 november 2008
en antwoorden door het college verzonden op 2 december 2008 )
Inzake verlossing in Leidsche Rijn
In het AD/UN van 6 november 2008 staat dat het nieuwe Mesos ziekenhuis dat gepland is in Leidsche Rijn geen afdeling Verloskunde gaat krijgen.
De PvdA maakt zich al lange tijd zorgen over het achterblijven van de voorzieningen in leidsche Rijn. De geplande voorzieningen voor kinderen en jeugd, zoals voor scholen, kinderopvang en speelvoorzieningen, in Leidsche Rijn zijn in het verleden te laag ingeschat en nu achteraf moet worden ingelopen. Met alle problemen voor jonge gezinnen van dien. Wij vinden dat een jonge wijk waar meer dan 80.000 inwoners komen, een volledig ziekenhuis met afdeling Verloskunde verdient.
Dit brengt ons tot de volgende vragen aan het college:
1. Kent u bovenstaand bericht en klopt het?
Ja. Wij hebben kennis genomen van de berichtgeving in de krant. Navraag bij Antonius-Mesos bevestigt de inhoud en heeft de volgende nadere toelichting opgeleverd. Vanaf februari 2009 wordt inderdaad de verloskunde in het St. Antonius Nieuwegein geconcentreerd. Achtergrond hiervan is dat voor een kwalitatief goede en veilige verloskundeafdeling minimaal zo'n 2.000 bevallingen per jaar nodig zijn. Dan is ook in de avond, nacht en weekenden een adequate bezetting (gynaecoloog, kinderarts en anesthesioloog) aanwezig. Er wordt gekozen voor concentratie in Nieuwegein omdat daar de hoogrisico-zorg wordt gepositioneerd. Bovendien geeft Antonius-Mesos aan dat het grootste deel van de bevallingen afkomstig is uit de regio mn. IJsselstein, Vianen en omgeving; vanuit dit perspectief is Nieuwegein de meest aangewezen plek voor een volwaardige afdeling verloskunde.
2. Klopt het dat als Ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en Overvecht sluit daarmee de inwoners aan de westkant van de stad voor bevallingen in het ziekenhuis zijn aangewezen op ziekenhuizen buiten de stad?
Nee. In de stad Utrecht zijn nog twee ziekenhuizen, Utrechts Medisch Centrum en Daikonessen, zij het aan de oostkant.
3. Hoeveel langer is de reistijd voor bewoners uit Leidsche Rijn en andere wijken aan de westkant van de stad die willen of moeten bevallen in het ziekenhuis?
Welke regels gelden hiervoor?
Voor bewoners van Leidsche Rijn is de reistijd naar het St. Antonius Nieuwegein en het Hofpoort in Woerden doorgaans circa 10 minuten langer dan naar Mesos Oudenrijn. (Mesos Overvecht heeft al jaren geen afdeling verloskunde meer.) De aanrijdtijd voor bevallingen naar alle 4 de ziekenhuizen ligt ruim binnen de normen voor acute zorg (maximaal 30 minuten). Daar komt bij dat een bevalling meestal niet acuut is, maar urgent. De urgentie neemt alleen toe als bij een thuisbevalling zich complicaties voordoen. Naast de aanrijdtijd is van belang voor de snelheid van handelen of er bij aankomst in het ziekenhuis direct hulp aanwezig is .
4. Bent u met de PvdA van mening dat in een wijk waar meer dan 80.000 mensen komen te wonen zelfs één compleet nieuw ziekenhuis aan de krappe kant is.
5. Bent u met de PvdA van mening dat juist in een jonge wijk als Leidsche Rijn extra voorzieningen nodig zijn en niet minder
Nee. We zetten ons in voor goede voorzieningen in Leidsche Rijn, afgestemd op de vraag in de wijk. Realiteit is dat in den lande ziekenhuizen steeds meer een (boven)regionale voorziening zijn. Veel mensen kiezen voor de kwaliteit van de voorzieningen in het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht aan de oostkant van de stad of voor het Antonius in Nieuwegein of het Hofpoortziekenhuis in Woerden, zij kiezen minder voor nabijheid.
6. Vindt u met de PvdA dat juist in een wijk als Leidsche Rijn waar veel jonge gezinnen komen te wonen en veel kinderen geboren worden een nieuw ziekenhuis een afdeling verloskunde moet krijgen?
Ja en Nee, Wij zouden het een pré vinden als verloskunde aangeboden kan worden in het Leidsche Rijn ziekenhuis, maar daarbij vinden ook wij een goede kwaliteit een vereiste. De beslissing is echter niet aan het college maar aan het ziekenhuis zelf. In 2005 kwamen er circa 165 bevallingen uit Leidsche Rijn naar Mesos Oudenrijn. Kijkend naar de toekomst dan zou het gaan om zo'n 600 bevallingen in Mesos Leidsche Rijn per jaar. Antonius-Mesos geeft aan dat uit zorginhoudelijk en bedrijfseconomsich perspectief, dit onvoldoende bevallingen zijn voor een goed geoutilleerde verloskundeafdeling.
7. Hoeveel mensen zijn momenteel aangewezen op het bestaande ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en hoeveel mensen maken gebruik van de afdeling verloskunde? Voor welke wijken in en buiten de stad hebben deze ziekenhuizen een functie?
Mesos Oudenrijn heeft een functie voor Utrecht-West en enkele andere gemeenten bv. Maarssen. Vanwege de huidige samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen komen er nu relatief veel bewoners uit IJsselstein en Vianen. In 2005 waren de getallen als volgt: 550 vanuit IJsselstein, Vianen en omgeving; 285 vanuit Utrecht-West; 165 vanuit Leidsche Rijn; 60 vanuit Utrecht-Oost; 167 vanuit Utrecht -Noord. De verwachting is dat met het vertrek van Mesos Oudenrijn naar Leidsche Rijn een deel van deze klanten wegvalt.
8. Hoeveel mensen zijn straks aangewezen op het nieuwe ziekenhuis in Leidsche Rijn? En voor welke wijken in en buiten de stad heeft het ziekenhuis straks een functie?
Het nieuwe ziekenhuis in Leidsche Rijn krijgt naast een regionale functie voor Utrecht-West ook een bovenregionale functie.
9. Bent u bereid om (in overleg met Mesos) maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat in Leidsche Rijn een volledig ziekenhuis wordt gebouwd inclusief een afdeling verloskunde.
Nee, zie ook antwoord vraag 1 en 6. Een dergelijke beslissing is aan het ziekenhuis. Het oorspronkelijk idee van een breed ziekenhuis in Leidsche Rijn hebben ook wij moeten bijstellen. Landelijke ontwikkelingen laten overigens concentratie en specialisatie van de zorg zien. Ook in de verloskunde kiezen betrokkenen meer en meer op inhoudelijke gronden voor het ziekenhuis waar zij willen bevallen dan op grond van nabijheid. Verder heeft de Raad van Bestuur van Antonius-Mesos heeft aangegeven bereid te zijn om aan u een en ander toe te lichten.
---- --