Ingezonden persbericht
SP en LST: Huisvesting waar het kan en een stop waar het moet
SP en LST doen vandaag een voorstel aan het college voor een plan van aanpak voor een evenwichtige huisvesting van studenten en buitenlandse werknemers in Tilburg. Doel is het tegengaan van te grote concentraties van dit type huisvesting in woonwijken en van overlast van dit soort panden, waardoor de leefbaarheid en de sociale samenhang in de straat en de wijk worden verstoord.
In Tilburg nemen studenten een belangrijke plaats in. De stad heeft haar vitaliteit en gezelligheid mede aan die studenten te danken. Daarom is het van belang dat studenten op een goede manier gehuisvest worden en in harmonie met de overige wijkbewoners kunnen leven. Meestal gaat dat ook heel goed. Soms echter, vooral wanneer de populatie studenten in een bepaalde straat te groot wordt, levert het problemen op. Hetzelfde geldt voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Ook zij hebben recht op goede huisvesting volgens wettelijke regels en normen, wat helaas lang niet altijd het geval is in de praktijk. Bewoning van een pand door meer bewoners dan waar zo'n pand geschikt voor is, veroorzaakt niet alleen mensonwaardige leefomstandigheden voor de betreffende bewoners maar ook overlast voor buurtbewoners.
Bij SP en LST komen regelmatig meldingen binnen van structurele overlast. Het gaat dan meestal om straten waar ook andere problemen spelen zoals een gebrek aan speelruimte voor kinderen, te weinig groen en/of parkeerplekken, overlastgevende hangjongeren, incidentele of structurele drugshandel of andere criminele activiteiten, etc. In bepaalde straten lijkt het maximum aan studenten bereikt te zijn. Inwoners van Tilburg moeten op een prettige manier in hun straat kunnen blijven wonen en zich verantwoordelijk blijven voelen voor hun leefomgeving. Enerzijds om de wijken leefbaar te houden voor iedereen, anderzijds om draagvlak te behouden voor studentenhuisvesting en huisvesting van buitenlandse werknemers in de stad. Want ook studenten en buitenlandse werknemers hebben het recht op een goede plek in de gemeente. Daarom stellen SP en LST voor om in straten waar duidelijk is dat het aantal studentenpanden en panden met buitenlandse werknemers boven het 'absorptievermogen' is uitgekomen maatwerk te leveren. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
1. Een meldpunt voor overlast van studentenhuizen en panden met buitenlandse werknemers
2. Bij binnenkomende klachten frequente controle met stevige handhaving
3. Een overzicht om welke straten het gaat. Waar is de overlast dermate groot dat mensen verhuizen of overwegen te verhuizen als ze daartoe in staat zijn? Waar staat de sociale samenhang en het verantwoordelijkheidsbesef van bewoners voor hun leefomgeving onder druk?
4. Een overzicht van andere locaties in de gemeente waar huisvesting van studenten en buitenlandse werknemers mogelijk is.
5. Ook kan een stop op nieuwe studentenpanden en panden voor buitenlandse werknemers in bepaalde straten of zelfs wijken worden afgekondigd, om te beginnen voor bijvoorbeeld twee jaar. Op die manier krijgen die straten en wijken lucht en blijven ze leefbaar.
6. Nog een element is het instellen van een commissie huisvesting van studenten en buitenlandse werknemers. Die commissie adviseert dan het college om een eventuele stop van bijvoorbeeld twee jaar af te kondigen voor de vestiging van studenten en/of buitenlandse werknemers wanneer er signalen zijn dat een straat niet meer aan kan. Deze commissie zou kunnen bestaan uit een vertegenwoordiger van bewoners of bewonersorganisaties, een vertegenwoordiger van studenten, eentje van de buitenlandse werknemers en een contactfunctionaris van de politie (bijvoorbeeld een wijkagent of andere politiefunctionarissen die de praktijk goed kennen).
SP Tilburg, 2 december 2008
Meer info:
SP Veerle Slegers 06 51 17 39 32
LST Hans Smolders 06 45 75 06 16
---- --