Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Zorgen over toename zieke zeehonden; morgen noodunits bijgeplaatst
Lenie 't Hart: "We moeten echt alle zeilen bijzetten"
De Zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen maakt zich grote zorgen over de forse toename van het aantal zieke zeehonden dat in de opvang terecht komt. Morgen, woensdag, worden er daarom acht noodunits bijgeplaatst op het terrein van de Zeehondencrèche. De afgelopen twee weken spoelden er dertig doodzieke jonge gewone zeehonden aan. De crèche constateert dat de weerstand van de zeehonden afneemt, waarschijnlijk als gevolg van vervuiling. Met name longwormen komen daardoor steeds vaker voor. Lenie 't Hart: "Dit is echt een zorgwekkende ontwikkeling. Als je ziet in welke conditie veel dieren hier binnenkomen, heel droevig. Ze zijn ook erg mager."
"De toename van het aantal zieke zeehonden valt niet te verklaren uit een eventuele groei van het aantal zeehonden langs de Nederlandse kust", stelt Lenie 't Hart. Er zijn drie keer zoveel zieke zeehonden als normaal rond deze tijd van het jaar en dat staat in geen enkele verhouding tot een hoger geschat aantal zeehonden in de Waddenzee. Alleen al de afgelopen tien dagen spoelden er dertig doodzieke jonge gewone zeehonden aan. We hebben momenteel meer dan 70 zeehonden in de crèche. We moeten hier alle zeilen bijzetten. Alle zieke zeehonden die hier binnenkomen, worden opgevangen en behandeld want iedere zeehond telt. En gelukkig worden woensdag de extra noodunits geplaatst op het terrein."
Veel problemen worden veroorzaakt door longwormen: een soort "kinderziekte" waar jonge zeehonden normaal overheen groeien, maar nu stikken ze er in. Waarschijnlijk komt dat doordat het immuunsysteem van de zeehond verzwakt is, met name door vervuiling. "Deze ontwikkeling is in 1998 gestart", aldus Lenie 't Hart, "en sindsdien is het alleen maar slechter geworden." Ondanks het feit dat de zee op een aantal punten schoner is geworden, neemt de hoeveelheid van verschillende andere soorten van vervuiling nog steeds toe. Het gaat dan om stoffen als vlamvertragers en weekmakers. "We zijn er nog lang niet" verzucht Lenie 't Hart. "Dat constateren we hier in de Zeehondencrèche momenteel dagelijks!"
Het gewicht van de opgevangen dieren is tussen de 12 en 20 kg. Uit onderzoek is gebleken dat als het gewicht van een jonge zeehond beneden de 23 kg komt, het dier de winter niet zal overleven. Lenie 't Hart: "Gelukkig zijn deze jonge zeehonden gevonden door toevallige voorbijgangers of door onze EHBZ (eerste hulp bij zeehonden), vrijwilligers op de eilanden of langs de kust. In totaal hebben we in de Zeehondencrèche dit jaar al bijna 200 gewone zeehonden opgevangen. Ook onze collega's in Duitsland zien hetzelfde verontrustende beeld."
"Met veel liefde en goede verzorging kunnen we de meeste van deze patiënten er doorheen halen", zegt Lenie 't Hart. "Na een opvangperiode van zo'n vier maanden kunnen ze allemaal weer gezond in de Waddenzee worden vrijgelaten. We hopen dat ze daar oud kunnen worden."
Ingezonden persbericht