Groen!

Brussel, 2 december 2008

Mogelijke besmetting met genetische gemanipuleerde organismen bedreigt biolandbouw

Groen! betreurt co-existentiedecreet en vraagt hoorzitting rond GGO's met milieubewegingen

Vandaag starten de besprekingen over het zogenaamde co-existentiedecreet in de Subcommissie Landbouw en Visserij van het Vlaams Parlement om 16u. Dit decreet regelt het `samengaan' van ggo-teelten met niet-ggo-teelten in de landbouw. Groen! begrijpt niet dat de Vlaamse regering niet voluit gaat voor het afbakenen van Vlaanderen als `ggo-vrije zone' zoals zoveel andere regio's in Europa reeds gedaan hebben, dan was een dergelijk decreet eigenlijk niet nodig geweest en waren veel problemen opgelost. Groen! zal ook aandringen op een hoorzitting rond GGO's waarbij zeker ook de milieubewegingen Greenpeace, Bioforum, BBL en Wervel worden uitgenodigd.

Aan het gebruik van ggo-gewassen zijn immers grote risico's verbonden op vlak van volksgezondheid, leefmilieu en biodiversiteit. Vera Dua, Vlaams parlementslid en voormalig minister van Landbouw: "Onlangs nog wees een Oostenrijks onderzoek uit dat muizen gevoederd met ggo-maïs na verloop van tijd een sterk gedaalde vruchtbaarheid vertonen. Het is dan ook logisch dat in de biologische landbouw het gebruik van ggo-teelten expliciet verboden wordt door het lastenboek. Trouwens ook vele consumenten kiezen heel bewust voor het eten van producten die geen sporen van ggo's bevatten. En vele conventionele landbouwers zijn ook absoluut geen vragende partij om de gentechnologie binnen te sluizen in de voedselproductie. Wanneer het toegelaten is om beide soorten teelten door mekaar te gebruiken is er kans op besmetting en komt de biosector én de conventionele landbouwers, die bewust kiezen voor het niet gebruiken van ggo-gewassen, sterk onder druk te staan."

De Vlaamse regering heeft nu een regeling uitgedokterd waardoor een vergoeding kan uitgekeerd worden ingeval van economische schade als door besmetting toch ggo-houdende producten in het biovoedsel of andere ggo-vrije producten zou terecht komen. Vera Dua: "De mogelijkheid wordt wel voorzien dat toch GGO-vrije zones kunnen worden afgebakend maar dit is zo complex dat het duidelijk is dat het niet de bedoeling is dat die er komen: alle landbouwers binnen een gebied van
1.000 (!) ha moeten dit op eigen initiatief aanvragen en dit terwijl elke boer individueel kan beslissen om ggo-teelten te zetten. De conclusie is duidelijk. De Vlaamse regering kiest voluit voor ggo's en brengt daarmee zowel de biolandbouw als de conventionele landbouw in gevaar."

Vera Dua Vlaams parlementslid