Senternovem


02-12-2008 | ERA-Net Bio-energie gaat door in een nieuwe context

De ERA-Net Bio-energie Conferentie - onderzoek op het gebied van bio-energie bijeengebracht: wat is er tot nu toe bereikt en hoe kan het nog beter - heeft plaats gevonden op 28 oktober 2008 in Amsterdam.

Het doel van de bijeenkomst was om manieren te vinden om de samenwerking tussen de Europese landen in het onderzoek naar bio-energie zo structureel en zo effectief mogelijk te laten verlopen, nu en in de toekomst.

Samenvatting van de dag
Tijdens de ochtendsessie van de conferentie is voornamelijk gekeken naar wat er tot nu toe is bereikt, aan de hand van drie gemeenschappelijke Joint Calls: in 2006 gestart over kleinschalige verbranding; in 2007 gestart over vergassing; en een begin dit jaar gestart e call over korte-omloop hakhout. In totaal is er voor meer dan 8 miljoen Euro aan R&D gecontracteerd.

In de middagsessie is gesproken over de voortzetting van deze unieke Europese samenwerking. Er is gekeken naar mogelijkheden voor nieuwe gemeenschappelijke projecten en meer in het algemeen naar de manieren waarop ERA-Net het best kan worden ingepast in het European Strategic Energy and Technology (SET) Plan en naar de samenwerking met andere bestaande bio-energienetwerken.

De conferentie was voornamelijk bedoeld voor de beleidsmakers die op nationaal en Europees niveau het onderzoek naar bio-energie organiseren en willen bijdragen aan een verdergaande, meer gestructureerde en rendabele samenwerking op het gebied van bio-energie in Europa. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van ministeries, de Europese Commissie DG Research, de ERA-Net Bioenergy Management Board en het Project Committee, en managers van onderzoeksprogramma's en researchinstituten en van bedrijven die zich bezighouden met bio-energie.

Conclusie
De gemeenschappelijke calls hebben de toegevoegde waarde aangetoond van het bijeenbrengen van nationale onderzoekers in zeer gerichte internationale projecten. ERA-Net gaat door in een nieuwe context, met nog grotere ambities. De uitdaging blijft: ERA-Net Bioenergy moet ook in deze nieuwe context blijven aantonen dat het aan elkaar koppelen van nationale programma's het noodzakelijke verschil maakt. Contact

Kees Kwant
SenterNovem
E-mail: Kees Kwant

Meer informatie

Bioenergy (NL)