Friese waterschappen

koopkracht overeind te houden

Wetterskip Fryslân werkt mee om koopkracht overeind te houden

dinsdag, 2 december 2008
Een gemiddeld huishouden in Fryslân en het Groninger Westerkwartier gaat volgend jaar tussen één en vier procent minder waterschapsbelasting betalen. Daarmee komt het waterschap de burgers en bedrijven tegemoet om de koopkracht in stand te houden. De lagere belastingstijging in het verzorgingsgebied van Wetterskip Fryslân gaat niet ten koste van de uit te voeren projecten. Alle in 2009 geplande werkzaamheden worden opgepakt.

Dagelijks bestuurslid Jurjen Laan is tevreden over de door het waterschap ingeslagen weg: "Als overheidsinstelling heeft het waterschap de plicht om een positieve bijdrage te leveren aan de bestrijding van de effecten van de recessie. Wij hopen dat ook andere overheden dit voorbeeld volgen en daarmee de koopkracht overeind houden", aldus het bestuurslid financiën.

Wijziging belastingstelsel

Met ingang van dit jaar is de nieuwe waterschapswet in werking getreden. Vanaf 2009 heeft dit gevolgen voor de verdeling van de kosten en het belastingstelsel. Bij het belastingstelsel betekent dit dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen waterkeringszorg, waterkwantiteitsbeheer en (passieve) waterkwaliteitstaken. De heffing vindt nu plaats op basis van twee taken: watersysteembeheer en zuiveringsbeheer. Daarnaast komt er voor de directe lozingen op het oppervlaktewater een nieuwe verontreinigingsheffing (die valt onder de taak watersysteembeheer). Door de nieuwe financieringsstructuur zijn de tarieven van 2009 en de volgende jaren daarom niet meer vergelijkbaar met die van 2008.

Werkzaamheden 2009

Een voorbeeld van één van de grote projecten die in 2009 start is de renovatie en vergroting van het Hooglandgemaal in Stavoren. De gemaalcapaciteit wordt uitgebreid met 20.000 liter water per seconde. De werkzaamheden worden in 2010 afgerond.

In het zogeheten Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) zijn een aantal dijkversterkingsprojecten opgenomen. Het Rijk financiert deze dijkversterkingsprojecten en Wetterskip Fryslân voert ze in haar verzorgingsgebied uit. In 2009 starten de werkzaamheden voor de verbetering van de Waddenzeedijk van Terschelling. Daarnaast beginnen een aantal projecten aan de IJsselmeerdijk. Ook de uitvoering van de dijkverbeteringsprojecten zoals in Harlingen en Koehool-Westhoek lopen volgens de planning in 2009 door.