Gemeente Ede

Nummer 231 / Ede, 2 december 2008

Nationaal Park bestaat in 2010 75 jaar
Ede koppelt activiteiten aan jubileum De Hoge Veluwe

De gemeente Ede is betrokken bij de viering van het 75-jarig bestaan van Stichting Het Nationaal Park De Hoge Veluwe in 2010. Het college van burgemeester en wethouders grijpt het jubileum aan om voor de gemeente meer naamsbekendheid te creëren voor een groter publiek in relatie tot het Nationaal Park de Hoge Veluwe, dat goeddeels ligt op het grondgebied van Ede.

Met deze activiteiten wil Ede zich profileren als dé poort naar De Hoge Veluwe. Het Park ligt voor 90 procent op Edes grondgebied. Vanuit dat perspectief bestaat er een speciale band met de gemeente en biedt dit Ede de mogelijkheid zich nadrukkelijker te profileren in relatie tot het Park.
Ede zal actief participeren in de organisatie van het jubileumjaar door verschillende onderwerpen en projecten te koppelen aan het jubileum.

Jubileumlogo
Ideeën zijn onder meer het in 2010 plaatsen van het jubileumlogo van De Hoge Veluwe op briefpapier en andere uitingen van de gemeente Ede en op entreeborden langs de weg en bij stations. Ook zijn er plannen om betere verbindingen te maken vanaf station Ede/Wageningen naar het park. Dat kan bijvoorbeeld met speciale huurfietsen, pendelvervoer en NS-arrangementen.
Verder studeert het college van B en W op mogelijkheden om het park meer zichtbaar te laten zijn op strategische locaties waar veel bezoekers komen, zoals de stations, Cultura, de Kuil en De Reehorst in de vorm van bijvoorbeeld winkeltjes met expositieruimte en educatieve mogelijkheden.

Hoge Veluwe
In 2010, om precies te zijn 26 april 2010, bestaat Stichting het Nationaal Park de Hoge Veluwe 75 jaar. De drie burgemeesters van de gemeenten Ede, Apeldoorn en Arnhem én de provincie Gelderland zijn vertegenwoordigd in de Raad van Advies van het Park. In de Raad van Toezichtvergadering van het Nationaal Park de Hoge Veluwe is afgesproken dat het park de provincie en de drie gemeenten zal betrekken bij haar jubileumviering in 2010.

---