Politie Limburg-Zuid

Forse toename woninginbraken in Zuid-Limburg

Na jarenlange daling van het aantal woninginbraken in Zuid-Limburg is er de laatste maanden weer een opvallende stijging. Sinds juli is het aantal woninginbraken met bijna vijftig procent toegenomen ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar.

Het Korps Limburg-Zuid doet er alles aan om deze inbraakgolf een halt toe te roepen. Zo is er een speciaal woninginbrakenteam geformeerd. Verder worden voertuigen die 's nachts door Zuid-Limburg rijden intensiever gecontroleerd en is ook het toezicht in de wijken opgevoerd. In een aantal wijken gaan agenten in burger 's avonds te voet op pad. De afgelopen maanden zijn 80 personen aangehouden voor woninginbraak.

'Mobiele bendes'

Het vermoeden is dat vooral 'mobiele bendes' uit voornamelijk Balkanlanden verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal woninginbraken in onze regio. Het zou gaan om personen uit Albanië, Roemenië en voormalig Joegoslavië die in georganiseerd verband hun slag slaan. De inzet van kinderen wordt daarbij niet geschroomd. Het motto is 'snel komen, snel stelen, snel gaan'. De daders gebruiken een klein aantal methoden om de woning binnen te dringen. Zo wordt er 'gehengeld'. Hierbij wordt via de brievenbus een verbogen stuk ijzerdraad naar binnen geduwd om vervolgens het slot open te trekken. Ook is 'flipperen' populair bij de inbrekers. Met een dun metalen of kunststof plaatje wordt de ruimte tussen de deur en het kozijn benut om het slot (zgn. dagschoot) naar binnen te duwen. Hierbij moet worden opgemerkt dat met name kunststof deuren en kozijnen bij koud weer krimpen en er dus ruimte ontstaat.
Bij kunststof kozijnen is de Bulgaarse Methode populair. Hierbij worden gaatjes geboord onder de spanjoletsluitingen om de hendel open te klappen en het raam te openen.
Indachtig het motto beperken de inbrekers hun zoektocht vaak tot de hal. Alles wat daar aanwezig is wordt meegenomen. Jassen, tassen, sleutels en waardepapieren worden buitgemaakt. Maar in veel tassen zit vaak een laptop en bij het vinden van autosleutels gebeurd het ook dat de auto zelf wordt gestolen. Soms met alle daarbij behorende papieren.

Preventieve maatregelen

De politie verzoekt iedereen dringend om melding te doen indien iets verdachts wordt waargenomen (0900-8844 of bij spoed 112). Bovendien zijn er een paar eenvoudige praktische preventieve maatregelen die de kans op een inbraak behoorlijk beperken. Voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen.
Zo is het fatsoenlijk afsluiten van deuren iets wat helpt. Gewoon de sleutel omdraaien en eenmaal binnen eventueel nog de klauwen erop doen. De genoemde spanjoletsluitingen zijn, voorzien van een slot, veel effectiever in het buitenhouden van inbrekers. En uiteraard helpt een goede verlichting bij toegangsdeuren ook. Inbrekers staan immers niet graag in de schijnwerpers. Verder is het raadzaam om tijdens donkere uren de verlichting in huis te laten branden tijdens afwezigheid
Voor allerlei preventieve tips kan worden gesurft naar de website van het politiepreventieteam: www.politiepreventieteam.nl. Daar kan iedereen adviezen inwinnen en afspraken maken voor een inbraakpreventieadvies om de inbraakgevoeligheid van de woning in te dammen. De afgelopen jaren zijn door dit team aan bewoners bijna 15.000 Certificaten Politie Keurmerk Wonen uitgereikt op een totaal van ruim 200.000 woningen in deze regio. Bij deze 15.000 woningen is slechts éénmaal een mislukte poging tot inbraak ondernomen. Het Politiepreventieteam is ook te bereiken onder nummer 046-4004291. Op het eigen televisie-internetkanaal van de Politie Limburg-Zuid, www.pit.tv, zijn korte films te zien over inbraakmethoden en de wijze waarop preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

02-12-2008, Zuid-Limburg