Oxfam Novib: 50 miljard beschikbaar voor aanpak klimaatproblemen

01/12/2008 18:08

Oxfam Novib

EMBARGO tot 2 december 2008, 11:00 C.E.T.

Oxfam Novib: 50 miljard beschikbaar voor aanpak klimaatproblemen1

Innovatieve aanpak mogelijk voor steun arme landen

Den Haag, 2 december 2008. Er is minstens 50 miljard dollar per jaar nodig om ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. En dat geld is er. Als de VN-klimaatconferentie in Poznan kiest voor een innovatieve financiering, gebaseerd op marktwerking. Dit staat in het Oxfamrapport Turning Carbon into Gold, dat vandaag verschijnt.

Er wordt gewerkt aan een emissie-reductiesysteem, voor een nieuwe internationale klimaatovereenkomst die ingaat in 2012. Daarin worden internationale emissie-eenheden toegekend aan deelnemende landen. Oxfam stelt voor om een deel van deze eenheden niet uit te delen aan de rijken landen, maar te veilen aan de hoogst biedende partij. Als 7,5 procent van alle emissierechten wordt geveild, levert dat vanaf 2015 jaarlijks 50 miljard dollar op. Op deze manier betalen de landen die het meeste uitstoten ook voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib: "We hebben de kennis, de middelen en de technologie om klimaatverandering aan te pakken. We kunnen de ergste scenario's vermijden... als we daarvoor kiezen. Wat nog ontbreekt, is politieke wil. Tot nu toe is de vooruitgang volstrekt onvoldoende geweest."

De deelnemers in Poznan moeten vooral afspraken maken over financiële en technische ondersteuning van ontwikkelingslanden in hun strijd tegen de klimaatverandering. In ieder geval moet voor de komende drie jaar een programma worden opgezet, inclusief financiering, voor aanpassingen in arme landen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Daarnaast zijn afspraken nodig over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De aarde mag niet meer dan 2 graden Celsius opwarmen en daarvoor moeten de rijke landen de eerste en de grootste stap nemen: ten minste 25 tot 40 procent reductie in 2020 ten opzichte van 1990.

Farah Karimi: "Klimaatverandering heeft al gevolgen voor miljoenen van 's werelds armste en meest kwetsbare mensen. Zij zijn recent al zwaar getroffen door de prijsstijgingen van voedsel en brandstof en zullen ook de gevolgen ondervinden van de financiële crisis. Deze mensen zijn helemaal niet in staat om nog meer tegenslagen op te vangen."

Het rapport Turning Carbon into Gold laat zien dat arme mensen het hardst worden getroffen door klimaatverandering. Nu al. Er zijn meer overstromingen en meer droogtes. Drinkwater wordt een schaars goed. Als de opwarming van de aarde niet stopt, krijgen bijna twee miljard mensen binnenkort te maken met tekorten aan water. Landbouw wordt dan wereldwijd ondermijnd. Jaarlijks kunnen nog eens circa drie miljoen meer mensen sterven dan nu als gevolg van honger.

De kosten van het aanpakken van klimaatveranderingen zijn niet onoverkomelijk. Volgens schattingen liggen die rond de 1 procent van het bruto wereldproduct per jaar. Als we nu niets doen, zijn de kosten over tien jaar twintig keer zo hoog.

Farah Karimi: "Naar aanleiding van de financiële crisis toonde de wereld politieke wil en leiderschap. Eenzelfde instelling is nu hard nodig voor een goede overeenkomst voor de aanpak van de klimaatverandering."

EINDE PERSBERICHT

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl