Voedingcentrum


Listeria levensbedreigend?

Wist je dat je eten vaak listeria bevat? Listeria is een darmbacterie die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Hij vormt geen gevaar, zolang je het eten niet te lang of niet koud genoeg bewaart. Tijdens het bewaren kan listeria zich namelijk vermeerderen en je ziek maken.

Van voedsel waarin listeria is uitgegroeid, kun je een voedselvergiftiging krijgen. Het gaat dan om producten die veel van deze bacterie bevatten. Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koel en vochtig klimaat, zoals de koelkast.

Zorgvuldig bewaren

De temperatuur heeft invloed op het groeiproces. Bij 4 graden breidt listeria zich half zo snel uit als bij een temperatuur van 7 graden. Daarom is het belangrijk producten flink koel en niet te lang te bewaren. Een koele koelkast heeft een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius.

Listeria gaat dood bij hoge (boven de 80 graden) temperaturen. Je loopt daarom geen gevaar bij etenswaren die je kookt, bakt en braad en meteen daarna op eet.

Gebruiksaanwijzing risicoproducten

Het zijn met name de rauwe producten van dierlijke oorsprong, waar je voor op moet passen: rauwe melk, rauwmelkse zachte kazen zoals brie of camembert, vis en schaaldieren, kip en rauw vlees. Ook (gesneden) groente en fruit kan besmet zijn.

Laat een pak melk daarom niet te lang buiten de koelkast staan en houdt de houdbaarheidsdatum goed in de gaten. Gesneden groente en fruit kun je het beste zo snel mogelijk op eten. Dan houd je de kans op uitgroei klein.

Levensbedreigend

Voor een enkeling kan een infectie dodelijk zijn. Mensen die dit risico lopen zijn ongeboren kinderen, oudere mensen, patiënten met kwaadaardige ziektes en gebruikers van medicijnen die de weerstand beïnvloeden. Het Voedingscentrum raadt (alleen) hen aan de bovengenoemde risicoproducten te vermijden.

Zie ook

* Listeria

* Hygiëne â Alles over veilig kopen, bewaren en bereiden van eten