Voedingcentrum
Listeria levensbedreigend?
Wist je dat je eten vaak listeria bevat? Listeria is een darmbacterie
die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Hij vormt geen
gevaar, zolang je het eten niet te lang of niet koud genoeg bewaart.
Tijdens het bewaren kan listeria zich namelijk vermeerderen en je ziek
maken.
Van voedsel waarin listeria is uitgegroeid, kun je een
voedselvergiftiging krijgen. Het gaat dan om producten die veel van
deze bacterie bevatten. Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs
in een koel en vochtig klimaat, zoals de koelkast.
Zorgvuldig bewaren
De temperatuur heeft invloed op het groeiproces. Bij 4 graden breidt
listeria zich half zo snel uit als bij een temperatuur van 7 graden.
Daarom is het belangrijk producten flink koel en niet te lang te
bewaren. Een koele koelkast heeft een temperatuur van maximaal 7
graden Celsius.
Listeria gaat dood bij hoge (boven de 80 graden) temperaturen. Je
loopt daarom geen gevaar bij etenswaren die je kookt, bakt en braad en
meteen daarna op eet.
Gebruiksaanwijzing risicoproducten
Het zijn met name de rauwe producten van dierlijke oorsprong, waar je
voor op moet passen: rauwe melk, rauwmelkse zachte kazen zoals brie of
camembert, vis en schaaldieren, kip en rauw vlees. Ook (gesneden)
groente en fruit kan besmet zijn.
Laat een pak melk daarom niet te lang buiten de koelkast staan en
houdt de houdbaarheidsdatum goed in de gaten. Gesneden groente en
fruit kun je het beste zo snel mogelijk op eten. Dan houd je de kans
op uitgroei klein.
Levensbedreigend
Voor een enkeling kan een infectie dodelijk zijn. Mensen die dit
risico lopen zijn ongeboren kinderen, oudere mensen, patiënten met
kwaadaardige ziektes en gebruikers van medicijnen die de weerstand
beïnvloeden. Het Voedingscentrum raadt (alleen) hen aan de
bovengenoemde risicoproducten te vermijden.
Zie ook
* Listeria
* Hygiëne â Alles over veilig kopen, bewaren en bereiden van eten