Aboutaleb bepleit re-integratieplicht voor nabestaanden op SVB Congres
01/12/2008 18:08
Sociale Verzekeringsbank
PERSBERICHT
Aboutaleb bepleit re-integratieplicht voor nabestaanden tijdens SVB Congres 2008
Den Haag, 1 december 2008 - Bij een sterfgeval biedt de Algemene nabestaanden wet (Anw) geen financiële zekerheid voor iedereen. Tegelijkertijd hebben maar weinig burgers zich verzekerd via de pensioenregeling van hun werkgever. Dat komt onder meer omdat de informatievoorziening over de financiële gevolgen bij overlijden ontoereikend is. Bovendien is er te weinig hulp bij de re-integratie voor de nabestaanden. In dit kader kondigde staatssecretaris Aboutaleb vandaag tijdens de SVB Conferentie 2008 in Den Haag aan dat hij werkt aan een wet om nabestaanden te re-integreren. Hij houdt rekening met een periode van twee jaar waarin mensen het verlies van hun partner kunnen verwerken.
Aboutaleb wil de arbeidsmarktpositie verbeteren van mensen met een Anw-uitkering. Van de nabestaanden met een kind onder de 18 heeft 45% geen werk. Hij wil voorkomen dat deze mensen voor de arbeidsmarkt verloren gaan en jarenlang een Anw-uitkering ontvangen zonder perspectief op betaald werk. Scholing en begeleiding naar een baan staan daarom centraal in het voorstel van de staatssecretaris. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet hierin samen optrekken met gemeenten.
Voorzorg voor nabestaanden
De Anw is 12 jaar oud en werd destijds ingevoerd ter vervanging van de Algemene Weduwen- en Wezenwet. Het doel van de wetswijziging in 1996 was het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid voor de eigen financiële situatie. Vandaag de dag maken ruim 123.000 mensen gebruik van de Anw.
De SVB constateert in het onderzoek 'Voorzorg voor nabestaanden' dat de Anw als bezuinigingsmaatregel weliswaar is geslaagd, maar niet als instrument om mensen meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor de financiële situatie bij een sterfgeval van zichzelf of hun partner. Veel mensen zijn daardoor onvoldoende voorbereid op de gevolgen.
Oplossingsrichtingen
De onderzoekers van de SVB stellen in de studie diverse oplossingsrichtingen voor. Zo kunnen diverse groepen gebaat zijn bij steun om een betaalde baan te vinden na het overlijden van de partner. Ook zou gekeken kunnen worden naar regelingen voor nabestaanden in het buitenland. Die bieden vaak meer flexibiliteit, zowel in de duur als de hoogte van de uitkering. Dat zou wellicht ook in Nederland kunnen.
Individuele keuzes
Meer individuele keuzemogelijkheden zijn ook mogelijk in de zogenaamde tweede pijler: hierin valt het nabestaandenpensioen waarvoor pensioenfondsen, werkgevers en werknemers gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Ook zou de informatievoorziening beter kunnen. In dit kader pleitte Erry Stoové, voorzitter van de Raad van Bestuur van de SVB, voor betere communicatie en vereenvoudiging van de wetgeving.
Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB. Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met de SVB. Bijvoorbeeld voor het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag of bij vertrek naar het buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa euro 29 miljard uit aan ruim 4,8 miljoen klanten.
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,