Senternovem


28-11-2008 | Toolkit: Negentig integrale concepten voor duurzame woningverbetering

Op dinsdag 25 november werd in Culemborg de Toolkit Bestaande Bouw gepresenteerd. Deze toolkit biedt negentig concrete concepten om verschillende typen woningen duurzaam te verbeteren. De markt en (semi-)overheidsinstellingen trokken gezamenlijk op om deze toolkit samen te stellen. De uitstoot van particuliere woningen - stoken en elektra - bedraagt 36 miljard (?miljoen?) ton CO2. Ter vergelijking: auto's in Nederland stoten gezamenlijk 18 miljard ton CO2 uit. Voeg hierbij het feit dat 53% van de woningen in Nederland van vóór 1976 is en daarmee niet of slecht geïsoleerd, dan wordt duidelijk dat er in bestaande bouw een wereld te winnen is. "Wij zijn echte doeners", zegt Willem Otter, directeur BAM Projectmatig Bouwen en auteur van de toolkit.

De uitstoot van particuliere woningen - stoken en elektra - bedraagt 36 miljard (?miljoen?) ton CO2. Ter vergelijking: auto's in Nederland stoten gezamenlijk 18 miljard ton CO2 uit. Voeg hierbij het feit dat 53% van de woningen in Nederland van vóór 1976 is en daarmee niet of slecht geïsoleerd, dan wordt duidelijk dat er in bestaande bouw een wereld te winnen is. "Wij zijn echte doeners", zegt Willem Otter, directeur BAM Projectmatig Bouwen en auteur van de toolkit. "Daarom wilden we een praktisch instrument maken." De Toolkit Bestaande Bouw biedt uitgewerkte concepten voor energiebesparing, meer comfort en een gezonder binnenmilieu van drie typen rijwoningen en twee typen hoogbouw. Hiermee kunnen onder meer woningcorporaties efficiënt aan de slag met woningverbetering.

Kennis bundelen
De wens van SenterNovem om partners in de bouw meer kennis te laten uitwisselen leidde tot de oprichting van de Projectgroep duurzame energie projectontwikkeling woningbouw (DEPW). Die stond aan de basis van deze toolkit. "In de bouw wordt ieder project als uniek gezien", vertelt Frans de Haas van de projectgroep DEPW. "Dat betekent dat na ieder project de kennis weglekt. De Toolkit Bestaande Bouw bundelt die kennis en fungeert zo als een kennisbank op het gebied van duurzame woningverbetering."

Trechtermodel
Visie, beleid en uitvoering zijn in de toolkit gekoppeld. Om het juiste integrale concept te kiezen is een `trechtermodel' ontwikkeld. Stap 1 is het kiezen van de insteek: gaat het om CO2-reductie, energielasten, investeringskosten of exploitatieduur? Stap 2 is de keuze voor het ambitieniveau per insteek. Stap 3 betreft de keuze van het natuurlijk `ingrijpmoment', bijvoorbeeld bij klachten, regulier onderhoud of renovatie. Willem Otter: "De toolkit is geschreven vanuit de benadering door de woningcorporaties. De bouwsector, corporaties en bewoners hebben tenslotte een gezamenlijk belang. Duurzame verbetering betekent voor verhuurders dat hun vastgoed in waarde stijgt en voor huurders dat de kosten omlaag gaan en de leefbaarheid verbetert. Duurzaamheid in de bouw is dus niet alleen een verplicht nummer, maar zeker ook `business'."

Continu in ontwikkeling
De Toolkit Bestaande Bouw is niet het definitieve standaardwerk. Het is een concept dat continu verbeterd en aangevuld kan worden. Over bijvoorbeeld twee jaar kan er weleens een nieuwe toolkit liggen. Maar het bieden van integrale oplossingsconcepten is dermate succesvol dat er nu ook gewerkt wordt aan de Toolkit Duurzame Kantoren. Verder staat de Toolkit Duurzame Gebiedsontwikkeling in de startblokken.

Meer informatie

www.toolkitduurzamewoningbouw.nl