Gemeente Zaanstad

01-12-2008

Gemeente Zaanstad vermindert aantal vergunningen Toegankelijke dienstverlening en klantvriendelijkheid staan voorop

De gemeente Zaanstad wil een aantal vergunningen in het kader van de APV afschaffen. Het doel hiervan is betere dienstverlening aan de burger. De gemeenteraad beslist 18 december over de vaststelling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Zaanstad past de APV aan op basis van het model van de Verenigde Nederlandse Gemeenten. De aanpassing betekent dat het in een aantal gevallen niet langer nodig is om een vergunning aan te vragen voor onder meer kleine evenementen (minder dan 50 personen), zoals straatbarbecues. Ook de vergunning voor dienstverlening wordt afgeschaft. Dit betekent dat mensen die een dienstverlenend bedrijf willen beginnen, bijvoorbeeld een glazenwasser, niet langer vooraf een vergunning aanvragen. Voor het plaatsen van een alarminstallatie in huis hoeft ook niet langer een vergunning aangevraagd te worden.

In sommige gevallen worden de vergunningen volledig geschrapt, in andere gevallen worden deze vervangen door een melding (bijvoorbeeld bij kleine evenementen) of een algemene regel. Dit laatste geldt voor de reclamevergunning en de ventvergunning. Burgers of bedrijven besparen op de leges omdat ze deze vergunningen niet meer hoeven aan te vragen.

Zaanse aanpassingen
Zaanstad heeft enkele bepalingen van het de vernieuwde APV aangepast of behouden die heel specifiek zijn voor de Zaanstreek, zodat de APV goed aansluit op de Zaanse situatie. Een voorbeeld hiervan is de sluitingstijd in de horeca. Zaanstad kent de zogenaamde `afkoelperiode'. Na 03:00 uur gaan de deuren dicht voor nieuwe bezoekers, maar de al aanwezige gasten mogen wel blijven tot sluitingstijd op 05:00 uur.

Ook de verontreiniging door honden zal in de Zaanse APV-verordening worden geregeld. Eigenaren of verzorgers van honden dienen volgens de nieuwe verordening altijd een hulpmiddel bij zich te hebben, waarmee ze de poep van hun dier kunnen opruimen.

Voor het kappen van bomen die niet op gemeentegrond staan, hoeft straks ook geen vergunning meer te worden aangevraagd. De afschaffing van de kapvergunning zal op een later tijdstip volgend jaar in werking treden, omdat nog wordt gewerkt aan de bomenlijst.