TenneT


Omzet NorNed over 100 miljoen euro


01-12-2008 In iets meer dan een half jaar tijd heeft de NorNed-kabel een omzet bereikt van 100 miljoen euro. Dat is ruim twee keer zoveel als van tevoren werd verwacht. In de voor de NorNed-kabel opgestelde business case werd uitgegaan van een jaarlijkse opbrengst van 64 miljoen euro. Met een beschikbaarheid van bijna 100 procent heeft de onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Noorwegen hiermee een uitstekend 2008 doorgemaakt. De opbrengst van NorNed kabel komt geheel ten goede aan nieuwe investeringen voor versterking van de buitenlandverbindingen.

Het TenneT-deel van de NorNed omzet (50%) gaat naar de Stichting Doelgelden van waaruit TenneT haar investeringsprojecten mede financiert. Volgens Mel Kroon, CEO TenneT TSO B.V., worden naast deze uitstekende omzetgetallen ook de andere doelstellingen van NorNed behaald en gewaardeerd. "De leveringszekerheid is voor zowel Noorwegen als Nederland toegenomen en de prijzen op de spotmarkten lijken stabieler en vertonen minder scherpe pieken. Met name bij sterk fluctuerende energieprijzen zoals in afgelopen half jaar, heeft de kabel een dempende werking. Daarnaast heeft NorNed positief bijgedragen aan de terugdringing van CO2 uitstoot. In meer dan 80 procent van de tijd werd energie gemaakt uit waterkracht uit Noorwegen geïmporteerd."

De handel via de NorNed-kabel wordt momenteel gedaan via een expliciete veiling, die samen door TenneT en Statnett wordt georganiseerd. Marktpartijen kopen daarbij apart capaciteit en elektriciteit in. Dit systeem is tijdelijk. Er wordt door betrokken partijen gewerkt aan impliciete veiling, dat op termijn in werking zal treden. Hierbij wordt capaciteit en elektriciteit tegelijkertijd verhandeld.

Kerncijfers sinds start mei 2008

Totaal transport


2.925.676 MWh

Import


2.678.073 MWh

Export

247.603 MWh

Gemiddelde prijs importcapaciteit

EUR 36,68

Gemiddelde prijs exportcapaciteit

EUR 3,72

Totale opbrengst van 6 mei tot en met 25 november 2008: EUR 101.894.451