Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 1 december 2008
Tijd en plaats
Op maandag 1 december 2008 vindt er een raadsplein plaats van 19.30- 22.30 uur. Van 19.30- 22.00 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Informatieronde
Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde.
Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.
Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.
Vaststellen Mobiliteitsvisie
Het huidige verkeers- en vervoersplan uit 2001 diende geactualiseerd te worden. Dit plan is tevens nodig als uitwerking van het Structuurplan. Het beoogd effect is, naast de noodzakelijke uitbreiding van infrastructuur, het mobiliseren van de samenleving om de groeiende vraag naar mobiliteit om te buigen in een duurzame richting. Dit is nodig om de kwaliteiten van Zwolle als bereikbare en gezonde stad vast te houden.
De mobiliteitsvisie heeft de instemming van belanghebbenden. Op basis van dit beleid wordt een Meerjaren Uitvoeringsprogramma gemaakt, behandeling vindt plaats bij de PPN 2010. De kosten hiervan worden gedekt uit de in de PPN 2009 beschikbaar gestelde middelen.
Huisvesting Honours College
Er vindt een gecombineerde behandeling plaats van het agenderingsverzoek van het CDA over de raadsbrief dd juni 08 en de beslisnota dd september 08. Het CDA vraagt "waarom de gemeente de korting op de huisvestingslasten heeft verleend en waarom deze ten laste van het resultaat Vastgoed wordt gebracht (en niet t.l.v. onderwijshuisvesting)."
In de beslisnota wordt inzicht gegeven in de bedragen die voor de verschillende bouwfases nodig zijn. De totale huisvestingslast blijkt boven het bedrag te liggen dat in HBO land gehanteerd wordt. Het College stelt dat deze vorm van HBO onderwijs een unieke aanvulling is op het onderwijsaanbod in Zwolle en tevens een goede invulling van de panden in de Praubstraat. Het voorstel is om een korting in de huur te verstrekken ad ¤66.000.
Voornemen tot aankoop schoolgebouw Dr. Hengeveldseweg 2, t.b.v. VSO Ambelt/De Twijn
Het college heeft het voornemen om het schoolgebouw gelegen aan de Dokter Hengeveldweg 2 aan te kopen voor de huisvesting van de VSO Ambelt en De Twijn. Het doen van de feitelijke aankoop is op grond van artikel 160 Gemeentewet een bevoegdheid van het college. Voorafgaand hieraan wordt raad gevraagd zijn bevindingen hierover kenbaar te maken aan het college. Indien de bevindingen van de raad hierover positief zijn wordt de raad gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 22.622.446,- voor de aankoop en verbouw van het pand. Voorgesteld wordt om ca. 2/3 van de hieruit voorkomende lasten te dekken uit het per 2009 beschikbare onderwijshuisvestingsbudget en ca 1/3 te dekken uit huuropbrengsten van derden.
Meningsvorming
Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp.
Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;
Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.
Inzet Compensatiemiddelen ondersteunende begeleiding
Het rijk probeert de kostenstijging van de AWBZ te beperken, door vermindering ondersteunende en activerende begeleiding. Per 1 januari 2008 is de aanspraak op ondersteunende begeleding op psychosociale grondslag reeds geschrapt. Per 1 januari 2009 wordt de toegang tot de Awbz nog verder beperkt (Pakketmaatregel Awbz). Hierdoor neemt de druk op door de gemeente gefinancierde voorzieningen naar verwachting toe. Ter compensatie stelt het Rijk middelen beschikbaar aan gemeenten. Onzeker is nog de omvang van de groep en de middelen waarom het gaat. Landelijk vind hierover nog discussie plaats (o.a. door de VNG). De Tweede Kamer steunt op in grote lijnen de voorstellen van het kabinet, maar stemt daar pas medio december over. Voor de korte termijn (besluit voor 1 januari 2009) wordt de raad gevraagd om overgangsmaatregelen vast te stellen, zodat uitvoer van de regelingen in 2009 mogelijk is. Voor de langere termijn wordt gevraagd de voorkeur uit te spreken voor één van de twee voorgestelde varianten: via productafspraken met instellingen of via screening vooraf. Het voorstel is op 17 november aan de orde geweest in de informatieronde.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 24-11-2008 tot 01-12-2008
Gemeente Zwolle