Philips

Persbericht

30 november 2008

PHILIPS ONTHULT TWEE NIEUWE CONCEPTEN OM RADIOLOGEN TE ONDERSTEUNEN IN HET VERBETEREN VAN PATIëNTENZORG


* Eerste onderzoeksexperiment naar 'closed loop imaging' gestart in University of Chicago Medical Center;
* Nieuwe 3.0 Tesla MRI scanner past zich aan aan het lichaam van patiënten en maakt betere beelden van lever en vrouwenborst mogelijk

Chicago, Verenigde Staten ­ Philips heeft vandaag twee nieuwe conccepten gepresenteerd waarmee radiologen tijd kunnen besparen en worden ondersteund in het stellen van betere diagnoses van patiënten. Het bedrijf toonde de medische oplossingen tijdens RSNA 2008 (Radiological Society of North America) in Chicago, USA.

Meer efficiëntie tijdens medisch-diagnostische beeldvormingstraject Op de RSNA maakte Philips bekend dat het samenwerkt met het University of Chicago Medical Center (UCMC) aan een uniek onderzoeksexperiment naar 'closed loop imaging'. Binnen het experiment, dat momenteel loopt, zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij een radiologisch scanproces als één geheel benaderd. Door informatiesystemen in de beeldvormingsapparatuur te integreren kunnen inefficiënties worden verwijderd en kan het scantraject als geheel worden geoptimaliseerd. Dit traject begint wanneer de arts besluit dat een patiënt diagnostisch moet worden onderzocht, bijvoorbeeld door middel van een CT-scan (computertomografie) of een MRI-scan (beeldvorming door middel van magnetische resonantie), en eindigt wanneer de resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan de patiënt.

Het iteratieve onderzoek is een initiatief van het UCMC en heeft tot doel het aantal fouten te verminderen en patiëntenzorg en behandelingsresultaten te verbeteren. Het onderzoeksexperiment staat onder leiding van Paul J. Chang, Medical Director Enterprise Imaging van University of Chicago Hospitals. Samen met Philips voegt het ziekenhuis in Chicago de technologieën uit het gehele scantraject samen, zodat zij in contact staan met elkaar via een intelligent, geautomatiseerd open platform. Het UCMC wil bereiken dat minuten tijd bespaard worden gedurende het traject vanaf de start van het patiëntenonderzoek tot en met analyse van de informatie en terugkoppeling naar de patiënt. Een verbeterde efficiëntie van het radiologieproces kan het Amerikaanse ziekenhuis helpen de wachttijd voor patiënten te verkorten, herhaling van scans te vermijden en de scantijd en daarmee de duur van de afspraken te verkorten.

'We kunnen gewoonweg niet op dezelfde wijze blijven werken binnen radiologie,' aldus Dr. Chang. 'Radiologen moeten optimale diagnostische resultaten aan de arts van de patiënt kunnen voorleggen door op de eerste scan de beste beelden te verkrijgen, zonder de veiligheid van de patiënt in gevaar te brengen. Dit kunnen we alleen bereiken door medisch-diagnostische beeldvormings- en informatiesystemen naadloos op elkaar aan te laten sluiten, waarbij de informatie via een user interface stapsgewijs door het proces wordt geleid, zodat de radioloog en radiologietechnicus zo min mogelijk in beslag wordt genomen door allerlei neventaken.'

'Elk bedrijf dat medisch-diagnostische beeldvormingsapparatuur levert kan clinici voorzien van een scansysteem of technologie om beelden vast te leggen en te verspreiden. Bij Philips gaan we echter een stap verder: we streven naar een productassortiment dat samenwerkt en dat artsen, verpleegkundigen en radiologietechnici in staat stelt de best mogelijke patiëntenzorg te bieden en waarmee de gezondheidszorg verder kan worden gemoderniseerd', aldus Steve Rusckowski, CEO van Philips Healthcare. 'Met ons omvangrijke portfolio op het gebied van gezondheidszorg bieden we klanten een intelligent, geïntegreerd platform dat ziekenhuizen zal helpen bij het stroomlijnen van werkzaamheden en het verbeteren van de zorg voor hun patiënten.'

Draadloze doorgifte aan CT-scanner vervangt handmatige invoer

Als een eerste noodzakelijke stap van het onderzoeksproces hebben Philips en UCMC met succes belangrijke knelpunten en niet-essentiële stappen in het beeldvormingstraject vastgesteld en de juiste Philips-technologieën gedefinieerd om de inefficiënties waarmee radiologen en technologen geconfronteerd worden, te helpen oplossen. In deze eerste onderzoeksfase verving UCMC de huidige papieren versie van het CTâ¤'protocolsysteem (handmatige invoer van een lijst van gevraagde beelden, alsmede contrast- en dosiseisen) door een geautomatiseerd elektronisch patiëntprotocolsysteem dat gebruik maakt van een Philips tablet-pc voor draadloze toegang tot relevante patiënt- en scanprotocol-informatie. De protocol-instellingen worden automatisch doorgegeven aan de CT-scanner, wat de CT-scanning vereenvoudigt doordat alle relevante klinische gegevens en protocoldefinities worden doorgestuurd zonder dat handmatige invoer noodzakelijk is. De status van het proces is nauwkeurig te volgen gedurende het totale beeldvormingsproces. Het radiologiepersoneel wordt automatisch geïnformeerd wanneer beelden gereed zijn om te worden verwerkt. Over de hele linie was de radiologieafdeling in staat niet-essentiële werk- en papierstromen te elimineren. De volgende stap in dit project is te kijken of het mogelijk is additionele gebruikersspecifieke oplossingen in te brengen, zodat het proces verder geoptimaliseerd wordt.

Philips introduceert een nieuwe MRI-scanner met technologie die zich aan patiënt aanpast

Op de RSNA van dit jaar zal Philips tevens een nieuwe 3.0T MRI-scanner tonen. De Achieva 3.0T TX verbetert de beeldkwaliteit, biedt een tot 40 procent hogere scansnelheid en helpt het aantal opnameherhalingen te verminderen door een grotere beelduniformiteit. Het verkrijgen van de juiste informatie in een kortere tijd bij de eerste scan biedt de patiënt meer comfort en stelt zorgverleners in staat te komen tot een snellere doorstroming van patiënten. Tevens biedt de nieuwe scanner consistente resultaten bij een breed scala van klinische toepassingen en patiëntafmetingen.

In het verleden is 3.0T-beeldvorming problematisch geweest voor bepaalde klinische behandelingen in verband met diëlektrische schaduweffecten en locale specific absorption rates (SAR). Philips' nieuwe gepatenteerde MultiTransmit-technologie lost deze problemen aan de bron op door middel van meerdere RF-transmissiesignalen die zich automatisch aanpassen aan de unieke anatomie van elke patiënt. Hierdoor levert de nieuwe Philips MRI-scanner perfecte diagnostische beelden voor zelfs de meest kritische hoge-veldtoepassingen, zoals borst- en leverbeeldvorming.

Voor meer informatie over nieuwe producten die op de RSNA te zien zullen zijn verwijzen we u naar ons virtuele perscentrum op http://www.philips.com/media (beschikbaar op 30 november vanaf 17.00 uur)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 2780125
Mobiel: +31 6 10558116
Email: joost.maltha@philips.com

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van 'sense and simplicity'. Philips heeft wereldwijd circa 128.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 27 miljard in 2007 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.