Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Amsterdam, 24 november 2008
DE VERBORGEN VERHALEN OVER HIV/AIDS IN INDIA
PUBLIEK INTERVIEW MET LAXMI NARAYAN TRIPATHI
AMSTERDAM INDIA FESTIVAL
30 NOVEMBER 2008, VAN 16.00 TOT 17.30 UUR
In het kader van het Amsterdam India Festival vindt in het Lloyd hotel op zondag 30 november een publiek interview plaats met Laxmi Narayan Tripathi, hoofd van de grote hijra-gemeenschap in Mumbai. In India leven veel hijra's, oftewel transseksuelen, maar het echte aantal wordt uiteenlopend geschat van 50.000 tot 2 miljoen. Ook goede cijfers over het aantal transseksuelen met hiv ontbreken, maar het staat vast dat hiv onder hen vele malen vaker voorkomt dan in de algemene bevolking. Laxmi is zeer spraakmakende persoonlijkheid uit de internationale aidsbestrijding. Zij heeft transseksuelen als doelgroep op de kaart gezet bij belangrijke internationale aidsbestrijdende organisaties. In het gesprek komt zij terug op het interview dat Salman Rushdie van haar heeft vast gelegd in het onlangs verschenen boek 'AIDS SUTRA'. De Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel organiseert deze themamiddag in samenwerking met het Aids Fonds.
Laxmi Narayan Tripathi
Laxmi Narayan Tripathi (28) is hoofd van de NGO Astitva , een belangenorganisatie van hijra's (transseksuelen). Als woordvoerster van de hijra-gemeenschap en voorvechtster van gelijkberechtiging voor transseksuelen, is zij een geziene spreekster op tal van internationale bijeenkomsten, fora en festivals. Afgelopen juni was Laxmi de enige transseksueel die als genodigde aanwezig was bij een belangrijke internationale vergadering over aidsbestrijding van de Verenigde Naties in New York. Ze is sindsdien uitgebreid in de Indiase media aan het woord geweest. Ze is afkomstig uit de hoogste Indiase kaste, die van de Brahmanen. Ze is professioneel danseres, gespecialiseerd in de bharatnatyam (traditionele tempeldans) en opende verschillende dansopleidingen in Mumbai. Zij was de eerste transseksueel die verscheen in de zeer populaire spelshow van Bollywood ster Salman Khan; Dus Ka Dum. De Culturele Ambassade nodigde Laxmi uit om als gastvrouw van de Mumbai Direct Salon op te treden in het Lloyd Hotel in het kader van het Amsterdam India Festival. Van 14 tm 19 november organiseerde Laxmi elke avond een dans- en muziekshow met tien hijra's, die voor het eerst buiten India reisden.
Laxmi Narayan Tripathi.
Credits foto: Vincent de Boer
Transseksuelen en hiv
Bij de afgelopen internationale aidsconferentie in Mexico was er meer aandacht dan ooit te voren voor transseksuelen als specifieke doelgroep voor hiv-preventie. Dit moet nog worden door vertaald in de oprichting van specifieke voorlichtingsorganisaties voor transseksuelen. Tot nu toe was het een groot probleem dat deze groep zich bijna nergens thuis voelt. Niet bij homomannen en niet bij hetero's. Een aanknopingspunt voor preventie kan de prostitutie zijn. Veel transseksuelen belanden immers in het sekswerk. Als een transseksueel wordt verstoten door de familie en geen opleiding heeft, dan is prostitutie vaak de enige manier om geld te verdienen. Geld dat ze hard nodig hebben voor de kostbare operaties aan hun lichaam en om gelukkig te zijn.
AIDS SUTRA
Aan het boek 'AIDS SUTRA' is meegewerkt door zwaargewichten als Kiran Desai, Vikram Chandra, William Dalrymple en Salman Rushdie. Het is in oktober uitgegeven bij Random House en werd gefinancierd door de Indiase stichting Avahan, die is opgericht door de Bill en Melinda Gates Foundation.
Het interview wordt afgenomen door Janhuib Blans, consultant en publicist op het gebied van Public Health. Blans is sociaal-psycholoog en epidemioloog, en versloeg jarenlang de Internationale conferenties voor Radio 1.
Programma
15.30 uur Ontvangst
16.00 - 16.15 uur: Aanvang programma: introductie Aids Fonds, directeur Ton Coenen
16.15 uur: Introductie Laxmi Narayan Tripathi en het boek 'Aids Sutra'.
16.20 - 17.15 uur: Interview Laxmi Narayan Tripathi door Janhuib Blans
17.15 - 17.30 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen
Na afloop is er eveneens gelegenheid het gesprek informeel voort te zetten.
Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com
----------------------------