Ingezonden persbericht
Persbericht
Amersfoort, 29 november 2008
Red Ribbon inspireert bezoekers in de strijd tegen Aids
Ook in Nederland kunnen we iets doen aan de wereldwijde Aids-problematiek. Dat was de centrale boodschap vandaag tijdens het Wereld Aids Dag Event Red Ribbon in Zwolle. Bezoekers werden tijden het event uitgedaagd om mee te denken over Aids en over hun persoonlijke bijdrage in de strijd tegen deze ziekte. Daarbij kregen ze diverse praktische tips aangereikt. Het event werd georganiseerd door de hulporganisaties World Vision en ZOA-Vluchtelingenzorg ter gelegenheid van Wereld Aids Dag op maandag 1 december a.s.
Red Ribbon startte om half drie met een openingstoespraak van Faith Ngoma uit Zambia, medewerker van de hulporganisatie World Vision. Ze benadrukte in haar openingswoord de grote omvang van de Aids-problematiek. Per dag sterven er 8.000 mensen door Aids, elke 12 seconden komt er een HIV-infectie bij.
Confronterend
Na de opening volgden 's middags drie workshoprondes waaraan tientallen bezoekers deelnamen. In de workshop 'Kinderen en Aids' ontdekten de bezoekers aan de hand van confronterende kindertekeningen uit India welke impact Aids heeft op de levens van kinderen. Bezoekers van de workshop 'Aids en seksueel gedrag' gingen onder leiding van EO-presentator Andries Knevel met elkaar in debat over seksueel gedrag en de verspreiding van Aids. Martijn, 21 jaar, uit Doornspijk woonde deze workshop bij. "Ik ben hier vandaag omdat het onderwerp me raakt," vertelt hij. "De verhalen over Aids geven me een gevoel van onmacht. Het liefst zou ik naar die landen toegaan en iets willen doen. Vorig jaar was ik hier ook al. Toen ben ik 's avonds naar het concert geweest, nu wilde ik ook bij het middagprogramma zijn en de workshops volgen. Ik wil meer weten over Aids." Veel bezoekers van het middagprogramma kwamen om diezelfde reden naar Red Ribbon. Onder hen is ook een grote groep volwassenen. Ze vallen op vanwege het rode shirt dat ze allemaal dragen met opdruk 'Who cares? We still do!' Bij de ingang van het gebouw staan ze zich, voorafgaand aan de workshops, druk om te kleden. Klaas (55), die uit Zwolle komt, begint spontaan te vertellen. "We zijn vorig jaar met elkaar naar Zuid-Afrika geweest. Daar hebben we veel gezien van de Aids-problematiek. Vandaag willen we informatie over Aids inwinnen omdat we volgend jaar een nieuw project in Zuid-Afrika willen starten. Ik ben vooral benieuwd naar de workshop over microkrediet in de strijd tegen Aids."
Verdraagzaamheid
Christo Greyling, predikant uit Zuid-Afrika en zelf drager van het HIV-virus, verzorgde vandaag twee workshops die goed werden bezocht. In zijn tweede workshop presenteerde hij aan de hand van diverse pakkende anekdotes de dilemma's die er spelen rond de Aids-problematiek. Hij riep in zijn workshop vooral op tot verdraagzaamheid: "We moeten mensen die anders zijn niet stigmatiseren, maar hen benaderen zoals Jezus dat zou doen." Tijdens de 3e workshopronde kwamen tientallen bezoekers in actie tijdens de swingende les Afrikaanse dans. Het middagprogramma werd afgesloten met een Zuid-Amerikaans buffet, volledig bereid met fair trade producten.
Commitment
Het avondprogramma van Red Ribbon, gepresenteerd door EO-presentator Herman Wegter, bestond uit een concert met optredens van drie gospelartiesten. De band van Psalmen voor Nu opende de avond en beroerden het publiek met hun popversie van diverse bekende Psalmen. Hierna volgde een kort intermezzo door Herman Wegter met Christo Greyling over de Aids-problematiek, waarna de jongensband Trinity hun optreden verzorgden. Met hun gevoelige en ook swingende nummers, vol Zuid-Amerikaanse invloeden, kregen ze de zaal lekker mee. Voor de pauze riepen de jongens, die zelf opgroeiden in een Derde Wereld land, het publiek op zich in te zetten in de strijd tegen Aids en het speciale formulier te ondertekenen waarmee de bezoeker belooft zijn of haar bijdrage te leveren. In de pauze werd hier door veel mensen gehoor aan gegeven. In ruil voor hun committent ontvingen alle bezoekers een Red Ribbon kalender met elke maand een praktische tip in de strijd tegen Aids. De avond werd afgesloten met het optreden van The Gentlemen uit Engeland.