LLiNK

Rotterdam, 25 november 2008

-PERSBERICHT-

Speciale herhaling Warzone Congo vanwege verslechterde situatie in Oost-Congo

Vanwege de actuele ontwikkelingen en de weer oplaaiende gevechten in Oost- Congo zendt LLiNK op zaterdag 29 november om 20:00 uur een speciale herhaling uit van het programma Warzone Congo: Tienermoeders, heksenkinderen en rebellen. Door het kijken naar deze documentaire krijgt men een goed beeld van de problemen waar dit Afrikaanse land al jaren mee kampt. Programmamaker Gideon van Aartsen reisde in 2005 met de 25-jarige Nynke Douma naar de provincie Zuid-Kivu in het roerige Oost Congo. Daar ontmoetten zij onder andere enkele moedige jonge artsen en een 29-jarige advocaat, die durft op te komen voor de rechten van verkrachte vrouwen.

Onveiligste stad ter aarde
Twee jaar geleden, na voltooiing van haar studie rurale ontwikkeling, werkte Nynke Douma in de stad Bukavu (gelegen op de grens van Congo en Rwanda) korte tijd voor de ontwikkelingsorganisatie Cordaid/Memisa. Ze raakte bevriend met de 29-jarige Jean-Claude Safari Zozo, een advocaat, gespecialiseerd in het verdedigen van verkrachte vrouwen. In mei 2004 trokken rebellerende Tutsi-militairen van het Congolese regeringsleger, gesteund door Rwanda, Bukavu binnen. Ze wilden de stad overnemen om van daaruit de rest van Oost Congo onder de voet te lopen, maar werden gestuit door generaal Felix Mbuza Mabe. In een week van totale chaos was Bukavu even de onveiligste stad ter wereld en werden honderden burgers vermoord en verkracht.

Heksenkinderen
Nynke keerde voor Warzone terug naar de stad Bukavu. Ze zocht haar vriend Jean-Claude op en doet verslag over het leed van de lokale bevolking in Oost Congo. Maar ze laat de kijkers ook kennismaken met jonge Congolezen die de schouders onder de toekomst van hun land zetten. Zo komt de 27-jarige sociaal werkster Agnes Kabamba in Centre Olame op voor de zogenoemde 'heksenkinderen'; doodgewone kinderen, mishandeld, opgesloten of door hun ouders verstoten omdat sekteleiders of medicijnmannen hen als zondebok hebben aangewezen voor alle ellende die de gemeenschap overkomt.

Redden van extremisten
De twee artsen Patrick Murhula (29) en Aristote Mudekereza (27) worden met de nek aangekeken en soms ook bedreigd, omdat zij in hun kliniek in Luhwindja niet alleen Congolezen, maar ook de levensgevaarlijke, uit Rwanda gevluchte Hutu-extremisten en hun vrouwen en kinderen behandelen. En dan zijn er ook nog jonge artsen, die met (mobiele) keizersnedeklinieken hun leven wagen in het rebellengebied om daar tienermoeders en hun baby's van een wisse dood door geboortecomplicaties te redden. Verder sprak Nynke met de 19-jarige Congolese ex-kindsoldate Patience, die, na jarenlang moorden, nu liefdevol pleegmoeder is van twee Hutu-baby's, die zij halfdood in een jutezak langs de weg aantrof.

Camera team bedreigd en aan hinderlaag ontsnapt
Tijdens de opnames is het team in de omgeving van Bukavu ontsnapt aan een doelgerichte actie van de rebellen van de FDLR (Forces Democratiques de Liberation du Rwanda). Gideon van Aartsen en zijn team hadden toestemming om Justin Mukuba - een dorpshoofd en belangrijkste FDLR-commandant - te interviewen. Toen ze in het dorp arriveerden werden ze echter als 'blanke spionnen' beschouwd en mochten ze niets filmen. Mukuba haatte blanken en kon niet voor hun veiligheid instaan. De cameramensen moesten toen onderduiken in een klein gebouw op het ziekenhuisterrein. Gideon: 'Toen we voorzichtig toch gingen filmen, werden we door de patrouillerende rebellen ontdekt. Dit werd aan Mukabe doorgegeven. Hij heeft toen woedend opdracht gegeven om ons op de terugreis in een hinderlaag te laten lopen. Via een alternatieve bergroute zijn we toen uit het ziekenhuis ontsnapt. Onze spullen zijn in medicijnkisten en tussen groenten uit het ziekenhuis gesmokkeld.' Deze beelden zijn ook in de documentaire te zien.

LLiNK Warzone Special: Congo, zaterdag 29 november 20:00 uur Ned 3. Deze documentaire wordt uitgezonden in plaats van de eerder geplande El Dorado.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---

Noot voor de redactie,

LLiNK