Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 28 november 2008
Meer taalonderwijs voor peuterspeelzaalleidsters
Peuterspeelzalen maken zich zorgen over het taalniveau van peuterleidsters. Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met afgestudeerden die niet in staat zijn tot correct bij hun functie passend taalgebruik. De MOgroep, brancheorganisatie voor peuterspeelwerk en kinderopvang pleit voor versneld meer aandacht voor de Nederlandse taal bij de opleidingen en nascholing. Dat geldt met name voor pedagogisch medewerkers die werken met groepen die extra taalaandacht nodig hebben. Aandacht voor taal is hard nodig. Er tekent zich een maatschappelijk taalprobleem af.
Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) op peuterspeelzalen en in kinderdagverblijven is sterk in opkomst. Door dit 'spelend leren' wordt extra aandacht gegeven aan taal- en gedragsontwikkeling. Dat werkt! Juist leidsters die op deze groepen staan moeten redelijk Nederlands spreken. Het is belangrijk dat allochtone studenten en moeders die tweede kans onderwijs volgen die extra taalaandacht krijgen: door hen bereiken peuterspeelzalen en kinderopvang met VVE een belangrijke doelgroep kinderen.
Pas onlangs is er een basiscurriculum Nederlands verplicht gesteld in de opleidingen, maar de huidige studenten en degenen die de afgelopen jaren afgestudeerd zijn hebben dat taalonderwijs niet gehad. In de dagelijkse praktijk is dat effect nu merkbaar.
De MOgroep pleit voor snelle actie! Dit schooljaar nog moet er meer aandacht komen voor Nederlands taalonderwijs bij de huidige Mbo-opleidingen van ROC's. Er komen immers nog steeds peuterspeelzaalleidsters van ROC's, die nog niet volgens de nieuwe normen zijn opgeleid. Stel de nieuwe norm alvast verplicht. Het ministerie van OCW moet samen met de Mbo-opleidingen snel actie ondernemen over een nascholingsaanbod voor leidsters die opgeleid zijn volgens SPW en die dat taalaanbod nodig hebben. Om dat te meten moet er een landelijke norm komen om te toetsen.
Stadsdeel Bos en Lommer en welzijnsorganisatie Impuls pleitten deze week voor een stedelijk vastgestelde norm voor pedagogisch medewerksters die met VVE-programma's werken.
Werkgevers toetsen nu zelf het taalniveau van nieuwe werknemers en bieden personeel geregeld extra bijscholingscursussen Nederlands aan.
Staatssecretaris Dijksma heeft in haar brief 'Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie' aangegeven dat zij sterk hecht aan de kwaliteit van VVE-programma's. Brancheorganisatie MOgroep roept Staatssecretaris Dijksma op om samen met haar collega's Plasterk en Van Bijsterveldt versneld actie te ondernemen om de kwaliteit van het Nederlands op een landelijk vastgesteld voldoende niveau te brengen. Te beginnen bij de nascholing van VVE-leidsters.
Voor informatie: Jennifer Elich, elich@mogroep.nl, 030 298 35 20 of 06 15 06 07 36
---- --