Voedingcentrum
Minder bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
In de hele Europesche Unie zijn de maximale hoeveelheden
bestrijdingsmiddelen (MRL) die in een product mogen achterblijven
vanaf 1 september gelijkgesteld. Deze normen worden continue
ge(her)evalueerd. Zo heeft de Europese autoriteit voor
voedselveiligheid (EFSA) vijftien stoffen opnieuw beoordeeld. Enkele
MRLâs zijn omhoog gegaan en de meeste naar beneden.
Er worden steeds strengere eisen gesteld om de consument te
beschermen. Hiervoor is er een strenger Europees model gebruikt om het
binnenkrijgen van bestrijdingsmiddelen via de voeding te beperken. Om
deze reden worden de meeste MRLâs naar beneden bijgesteld. De
blootstelling aan bestrijdingsmiddelen zal daarmee afnemen.
Aanvaardbare dagelijkse inname
Een MRL zegt op zichzelf niets over de schadelijkheid voor de
gezondheid. Dat doet de zogeheten ADI (aanvaardbare dagelijkse
inname). De ADI is een toxicologische norm die aangeeft wanneer een
stof op lange termijn schadelijk kan zijn. MRLâs worden per product
vastgesteld en zijn zo streng dat overschrijding niet automatisch
betekent dat er gevaar is voor de gezondheid.
Voordelen versus nadelen
Het Voedingscentrum vindt ook na de nieuwe beoordeling de
gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit ver uitstijgen
boven het eventuele nadeel van het binnenkrijgen van mogelijke resten
van bestrijdingsmiddelen.
Zie ook
* Bestrijdingsmiddelen