VVD


28-11-2008

Reactie VVD op 'reddingsplan' Europese Commissie

VVD: Onverstandig om nu budgettaire teugels te laten vieren.

De Europese Commissie wil de Europese economie herstellen door middel van het vrijstellen van tweehonderd miljard euro. Dat heeft voorzitter Barroso wereldkundig gemaakt. De VVD vindt dit onverstandig. Frans Weekers, woordvoerder Financiën, oordeelt dat het te veel gericht is op de korte termijn en dat financieel gezonde landen worden gestraft.

Weekers: "Dit zijn maatregelen die de kwaal niet wegnemen, maar uitstellen en zelfs verergeren. Die tweehonderd miljard moet uiteindelijk ook worden terugverdiend. Dit leidt in de toekomst tot hogere belastingen die de economie op langere termijn zullen schaden. Daarnaast houdt het slecht opererende bedrijven in leven."

Met name landen zoals Frankrijk en Italië zullen profiteren van het Brusselse reddingsplan. De VVD meent dat juist deze landen in het verleden gunstige economische tijden niet hebben gebruikt om zich te wapenen tegen een financiële klap. Weekers: "Juist deze landen worden nu beloond en landen zoals Nederland worden gestraft voor het goede en degelijke financiële beleid dat we jarenlang gevoerd hebben. Wij hebben, mede dankzij Gerrit Zalm, in het verleden al gezorgd dat we tegen een stootje kunnen en onze begrotingen op orde hebben. Frankrijk en Italië hebben dit nagelaten."

In plaats van het EU-reddingsplan ziet de VVD liever dat de kredietverlening weer op gang komt. Op dit moment blijven banken, ondanks de overheidshulp, terughoudend met kredietverlening. Daarnaast willen de liberalen ook zien dat er maatregelen worden getroffen die op langere termijn effect sorteren, zoals lastenverlichting en het afschaffen van belastingen die de economie beschadigen, zoals de verpakkingsbelasting en vliegtaks.

"De Europese Commissie moet niet de indruk wekken dat ze nu met wat maatregelen de hele economie ten positieve kan beïnvloeden. Als er echt sprake is van een recessie, dan moet je die laten uitzieken en structurele maatregelen treffen. Het investeringsklimaat mag niet verslechteren, maar als je nu de budgettaire teugels laat vieren, gebeurt dat zeker. De rekening wordt hiermee niet vereffend, maar vooruitgeschoven", besluit Weekers.