Senternovem


28-11-2008 | Huisvuil sorteerlijn geopend bij MilieuServiceZuid (MSZ) in Maasbracht

De eerste huisvuil sorteerlijn is geopend bij MilieuServiceZuid (MSZ) in Maasbracht. Binnen twee jaar is een complete sorteerlijn voor bedrijfsafval, kantoor/winkel/dienstenafval en huisvuil opgebouwd. Bij MSZ werken nu al 20 mensen; de bedoeling is om de capaciteit nog verder uit te breiden.

Open dag bij MilieuServiceZuid (MSZ): het kan ook anders met afval

Met de oplevering van drie droogtunnels voor huisvuil kan nu ook deze stroom nuttig verwerkt worden. Iedere droogtunnel is 40 meter lang en 5 meter breed en hoog. Het proces van het toevoegen van bacteriën en droging duurt 14 dagen. De beluchtingsinstallatie en de waterreiniging is uitgelegd op een verdere uitbreiding met nog eens 3 droogtunnels. Alleen al door de droging wordt 40 % van het gewicht gereduceerd. Vervolgens worden de grote delen verkleind en volgt een uitgekiend mechanisch sorteerproces. MSZ sorteert het afval in de fracties zand, metaal, non-ferro, folies, papier, flessen/flacons en hout; een restfractie wordt verwerkt als secundaire brandstof. De laatste fracties worden met de hand uitgesorteerd, tevens worden de uitgaande stromen gecontroleerd. Kunststof stromen bijvoorbeeld moeten 97,5 % zuiver zijn om te kunnen herverwerken.

Het doel van het project is om transport van huisvuil over grote afstanden te vermijden en om nuttige onderdelen te hergebruiken. De open dag was vooral bedoeld om gemeentes te laten zien dat het ook anders kan met afval. Reinigingsdienst Maasland heeft voornemens tot oprichting van een milieupark naast MSZ om zo tot een optimale verwerking te komen.

Bij de opening werd ook een sorteerlijn voor kunststoffen gedemonstreerd, dit wordt de volgende fase in het project. Door middel van infrarode straling wordt eerst de kleur en soort kunststof gedetecteerd, vervolgens blaast een luchtstraal het voorwerp van de transportband in de juiste bak. Het systeem kan worden ingesteld op tientallen soorten en kleurencombinaties.

Dit project is ondersteund vanuit de regeling EOS: Demo.