Tweeduizend ondernemers wachten op hun geld een
jaar na stroomstoring
28/11/2008 09:58
Kamer van Koophandel Midden-Nederland
Een jaar na het helikopterongeluk bij de Waal tussen Heesselt en Hurwenen en de daarop volgende stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard wachten tweeduizend ondernemers (zo'n 80% van het totaal) nog steeds op een schadevergoeding. De KvK signaleert dat er groeiende ergernis bij ondernemers bestaat over de trage afhandeling door de overheid.
De stroomstoring van 12 december 2007 legde twee dagen lang het dagelijks leven van zo'n 50.000 huishoudens en 7.000 bedrijven plat. De KvK Rivierenland (inmiddels gefuseerd tot KvK Midden-Nederland) bracht met VNO-NCW en MKB een crisisteam bijeen om de getroffen bedrijven te ondersteunen bij het goed vastleggen van bewijsmateriaal. De overheid drong er op aan om claims zo snel mogelijk in te dienen.
Onduidelijk
Om de ondernemers zo goed mogelijk bij te staan, huurde de KvK specialisten in waaronder een advocatenkantoor en een contra-expertiseteam. Hoewel het ministerie van Defensie de schade heeft veroorzaakt, was lange tijd onduidelijk wie aansprakelijk kon worden gesteld. Halverwege februari 2008 organiseerde de KvK een drukbezochte informatiebijeenkomst. Een paar dagen daarvoor was duidelijk geworden dat de Dienst Regelingen, een uitvoeringsorganisatie van Europese en nationale regeringen, de schadeclaims zou afhandelen. De Dienst Regeling is een agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Stand van zaken
In totaal hebben 2.600 ondernemers uit de Bommeler- en Tielerwaard een schadeclaim ingediend bij de Dienst Regelingen. De Dienst heeft 754 zogeheten vaststellingsovereenkomsten verstuurd waarvan er 508 zijn uitbetaald. Vijf ondernemers hebben een voorschot gekregen om een faillissement te voorkomen. Meer dan 2.000 ondernemers wachten dus nog op hun geld. De ergernis daarover neemt snel toe getuige de telefoontjes die de KvK hierover krijgt. Bedrijven moeten bijvoorbeeld telkens nieuwe informatie aanleveren, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Ook is er inmiddels sprake van renteschade.
In de Kamerkrant van december, die begin volgende week verschijnt, doet de KvK Midden-Nederland uitgebreid verslag van de ontwikkelingen een jaar na de stroomstoring.