Gemeente Leidschendam-Voorburg


Week zonder geweld

24 november 2008 - Het is deze week 'De Week Zonder Geweld'. Elke dag houdt één van de regiogemeenten een actie. Om inwoners bewust te maken van huiselijk geweld en het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) onder de aandacht te brengen. De gemeente Leidschendam-Voorburg organiseert op 28 november de bijeenkomst 'ouderenmishandeling'. Voor deze bijeenkomst zijn hulpverleners en belangenbehartigers van ouderen uitgenodigd. Met hen willen wij het onderwerp 'ouderenmishandeling' bespreekbaar maken.

Met de bijeenkomst krijgen de hulpverleners en belangenbehartigers een uitleg over ouderenmishandeling. Daarnaast gaan aanwezigen in discussie hoe het onderwerp onder de aandacht te brengen. Wil je je nog opgeven voor de bijeenkomst, bel dan naar 070 3009002.

Ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling komt vaak voor. Eén op de twintig zelfstandig wonende ouderen wordt mishandeld. Het is een vorm van huiselijk geweld, maar nog niet zo bekend. Daarom is het goed om er alert op te zijn in uw omgeving. Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld: fysiek, psychisch, financieel, sexueel en verwaarlozing.

Afhankelijkheid
Ouderenmishandeling is vaak een complex probleem. Situaties kunnen jarenlang
bestaan en langzaam maar zeker steeds meer de vorm van mishandeling aannemen. Maar het kan zich ook plotseling manifesteren. In het algemeen geldt: hoe afhankelijker iemand is van zorg of hulp, hoe meer kans er bestaat mishandeld te worden. In Den Haag bestaat er opvang voor ouderen die mishandeld zijn en hun huis hebben moeten ontvluchten.

Het Advies- en Steunpunt helpt
Het ASHG is een telefonische advies- en hulplijn op het gebied van huiselijk geweld. Het ASHG is bedoeld voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft. Zowel voor slachtoffers van geweld als voor plegers van geweld, voor getuigen en vrienden of familieleden. U kunt (anoniem) uw hart luchten bij het steunpunt of hulp vragen.

Meer informatie
Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld
telefonische advies- en hulplijn: 0900 - 0443322 (5 ct p/min.) of kijk op www.huiselijkgeweld.nl