Gemeente Rijswijk bekommert zich om haar ID-ers
| | |datum |27 november 2008 | | | |nummer | |
Vanaf 1 januari 2009 is het wettelijk niet meer mogelijk dat gemeenten ID-banen en WIW-banen subsidiëren voor werknemers die in de gemeente werken, maar daar niet wonen.
In Rijswijk woont een aantal mensen die werken in omliggende gemeenten op een ID- of een WIW-baan: de zogenoemde buitensteedse ID-ers en WIW-ers. De omliggende gemeenten kunnen deze banen dus niet meer subsidiëren. De kans bestaat dat deze banen daardoor ophouden te bestaan en dat de werknemers straks geen werk meer hebben.
In de regio zijn afspraken gemaakt om de uitstroom naar regulier werk voor de buitensteedse ID-ers en WIW-ers te versnellen. De gemeente Rijswijk wil zich in het bijzonder inspannen voor deze mensen. Het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk heeft besloten dat het de verantwoordelijkheid voor zijn buitensteedse ID-ers en WIW-ers wil overnemen, voorlopig voor de duur van één jaar, om daarmee eventueel ontslag zoveel mogelijk te voorkomen. Sociale Zaken heeft de werkgevers van de buitensteedse ID- en WIW-werknemers benaderd en heeft deze werkgevers aangeboden om voor 2009 de subsidiering van de ID- en WIW-banen op zich te nemen in de vorm van een loonkostensubsidie. De desbetreffende bedrijven die Rijswijkse ID- en WIW- werknemers in dienst hebben kunnen bij de gemeente een loonkostensubsidie aanvragen voor het jaar 2009.
Loonkostensubsidie
De loonkostensubsidie bedraagt 90% van het wettelijke minimumloon. Dit is een ruimere subsidie dan de subsidie die de gemeente op dit moment voor bestaande ID- en WIW-banen verstrekt. Hiertoe is gekozen om in het jaar 2009 voor zoveel mogelijk buitensteedse ID-ers en WIW-ers de werkplek te behouden. In een aantal gevallen is deze subsidie namelijk wel een vermindering van wat de werkgever tot nu toe gesubsidieerd kreeg. De keuze om gebruik te maken van de loonkostensubsidie en daarmee de desbetreffende banen in stand te houden ligt bij de werkgever.
Het beleid van de gemeente is er op gericht om zo veel mogelijk mensen uiteindelijk in te zetten in het reguliere arbeidsproces.
De afdeling Sociale Zaken van de gemeente zet een aantal activiteiten in om werkloosheid van de ID- en WiW-werknemers te voorkomen en naar een structurele oplossing voor deze groep toe te werken:
1 De gemeente neemt contact op met de huidige werkgevers die een Rijswijkse ID-er of WIW-er in dienst hebben om te inventariseren of de werkgever de subsidie voor 2009 aanvraagt om de baan te behouden;
2 De gemeente biedt ondersteuning aan werkgevers om te kijken of een aantal van de huidige buitensteedse ID- en WIW-ers naar een reguliere baan kunnen doorstromen;
3 In 2009 gaat de gemeente samen met partijen op zoek naar nieuwe werkgevers die voormalige ID-ers en WIW-ers in dienst willen nemen;
4 De gemeente heeft een afspraak met de gemeente Den Haag om de uitstroom naar regulier werk van een aantal buitensteeds ID-ers in Den Haag te versnellen.
De gemeente zal in 2009 verder onderzoeken of werknemers naar reguliere arbeid kunnen uitstromen of dat er voor hen een structurele gesubsidieerde arbeidsplaats beschikbaar is.
Gemeente Rijswijk