Ingezonden persbericht
27 november 2008
Unilever trekt zich terug uit Israëlische nederzetting
United Civilians for Peace (UCP) is verheugd over het nieuws dat Unilever heeft besloten te desinvesteren in een snack- en zoutjesfabriek, gevestigd in een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Deze beslissing kwam tot stand in een periode waarin UCP en Unilever in constructieve dialoog waren over Unilever's aanwezigheid in Barkan. Hierbij is onder andere gesproken over de ethische overwegingen die gepaard gaan met het investeren in nederzettingen en de verantwoordelijkheden van Unilever als maatschappelijk verantwoord ondernemende multinational.
In 2006 kwam middels een onderzoek van United Civilians for Peace (UCP) aan het licht dat de Brits-Nederlandse multinational een meerderheidsaandeel heeft in Beigel & Beigel, een zoutjes- en snackfabriek. Deze fabriek is gevestigd in Barkan, een industriële zone in de Israëlische nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Afgelopen woensdag kondigde Unilever Israël aan te willen desinvesteren in Beigel & Beigel.
Sinds het uitbrengen van het rapport "Nederlandse economische relaties die de Israëlische bezetting van Palestijnse en/of Syrische gebieden ondersteunen" in 2006, heeft UCP zich sterk gemaakt voor het vertrek van Unilever uit de nederzetting in de bezette Palestijnse gebieden. Dit resulteerde onder meer in een constructieve dialoog met Unilever Nederland, en een onderzoek van United Civilians for Peace naar de juridische en ethische implicaties van Unilever's aanwezigheid in Barkan.
Over dit onderzoek is een rapport uitgebracht, getiteld "Improper Advantage: A Study of Unilever's investment in an illegal Israeli settlement" . De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:
- Het land van de industriële zone Barkan is in 1981 door het Israëlische leger geconfisqueerd en omgedoopt tot "state land". Volgens het internationale recht is het niet toegestaan om bezet land te confisqueren voor niet-militaire doeleinden.
- Omdat de fabriek is gevestigd in een illegale nederzetting, werkt Unilever indirect mee aan schending van de mensenrechten van Palestijnen in het algemeen, en de structurele discriminatie van Palestijnse arbeiders in het bijzonder.
- Beigel & Beigel profiteert van subsidies die door de Israëlische regering worden toegekend aan industriële zones in de nederzettingen. Daarnaast heeft de Israëlische regering subsidies aan Unilever gegarandeerd, om de fabriek in Barkan te houden en uit te breiden.
Het rapport kan vanaf vrijdag 28 november, 7.00 uur worden opgevraagd bij United Civilians for Peace.
UCP feliciteert Unilever met het vertrek uit Barkan. Deze belangrijke en constructieve stap laat zien dat Unilever het internationale recht serieus neemt en haar verantwoordelijkheid neemt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Israëlische nederzettingen vormen een groot obstakel op weg naar een duurzame vrede tussen Israëliërs en Palestijnen, en de industriële zones spelen een belangrijke economische rol bij het in stand houden van deze nederzettingen.
Noot voor redactie,