Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
27-11-2008

Leiderschap minder van invloed op integriteit dan alom gedacht

De invloed van leiderschap op de integriteit binnen een organisatie is vrij klein en vaak indirect. Inspirerend leiderschap en resultaatgericht leiderschap hebben geen of weinig invloed en werken soms zelfs averechts. Zaken als corruptie, fraude, belangenverstrengeling, discriminatie, seksuele intimidatie kunnen hooguit licht worden beperkt door een managementstijl die is gericht op het bevorderen van integriteit. Een leider die zelf het goede voorbeeld geeft, heeft wel enige positieve invloed op de integriteit van zijn team. Leiderschapstrainingen zouden hieraan moeten worden aangepast.

Dit blijkt uit het onderzoek van Karin Lasthuizen, waarop zij 27 november promoveert bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU. Zij deed onderzoek naar de invloed van de verschillende typen leiders op het denken van politiemedewerkers over integriteit en hun gedrag. Ook onderzocht ze of die invloed rechtstreeks werkt of via de cultuur van de organisatie. In de wetenschap en in de praktijk werd verondersteld dat vooral inspirerend leiderschap positief werkt, evenals voorbeeldleiderschap en op integriteit gericht leiderschap.

Leiderschapstypen

In de organisatie- en bedrijfswetenschappen wordt vaak gewerkt met de indeling in typen leiders. De inspirerende leider is erop gericht de medewerkers boven zichzelf uit te laten stijgen, de resultaatgerichte leider is zakelijk en maakt afspraken over de te verwachten performance en de passieve leider grijpt pas in als zaken fout dreigen te gaan. In onderzoek naar ethiek wordt meer gewerkt met andere typen: 'voorbeeld'-leiders dragen het belang van integriteit uit, vooral ook door zelf het goede voorbeeld te geven, op integriteit 'gerichte' leiders zijn actiever en zorgen dat medewerkers over integriteit spreken en treden duidelijk op tegen overtredingen. Daar tegenover staat de onethische leider die zich daar niet om bekommert en zich ook zelf niet houdt aan waarden en normen.



Vrije Universiteit Amsterdam