Nr. 208
27 november 2008
Rotterdamse bedrijven tegen huiselijk geweld
Directeuren en voorzitters van raden van bestuur van Achmea, Ahoy, Blijdorp, Disck, Erasmus MC, GOM-schoonhouden, de ING-groep, de Kamer van Koophandel, het Ondernemersnetwerk 010 en Roteb hebben woensdag de intentieverklaring 'Huiselijk geweld en het bedrijfsleven' ondertekend. Deze bedrijven scharen zich met de ondertekening achter de Rotterdamse aanpak van huiselijk geweld, waarvoor wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) zich sterk maakt.
Gemeente en bedrijven hebben afgesproken gezamenlijk concrete acties ondernemen om medewerkers die in de privé-sfeer te maken krijgen met huiselijk geweld, te helpen het geweld te stoppen. Namens de gemeente ondertekende Marianne Donker, algemeen directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Engels voorbeeld
Voor Nederland is de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de aanpak van huiselijk geweld nieuw. In de VS en Engeland heeft men er al meer ervaring mee. In Engeland hebben overheid en bedrijfsleven enkele jaren geleden de Corporate Alliance gevormd, die voor de aanpak van huiselijk geweld nieuwe initiatieven op dat punt stimuleert (zie http://www.corporateallianceuk.com).
Training voor bedrijven
Medewerkers van de GGD hebben in de afgelopen maanden bedrijven bezocht. Het aantal signalen van huiselijk geweld dat bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en leidinggevenden opvangen, is beperkt, maar de bereidheid om er meer en beter op te letten is groot. De GGD heeft daarvoor een training ontwikkeld en met succes als pilot getoetst. De training zal de aankomende tijd in een aantal bedrijven gegeven worden.
Belang voor werkgevers
Van de 17.000 Rotterdamse slachtoffers heeft ruim de helft een baan buitenshuis. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ruim de helft van de slachtoffers van huiselijk geweld moeilijkheden op het werk heeft en zich regelmatig ziek meldt. Dat zou kunnen betekenen dat er in Rotterdam alleen al ieder jaar 4 à 5.000 medewerkers problemen op het werk hebben als gevolg van geweld thuis. Nederlands onderzoek wijst uit dat drie procent van de slachtoffers van huiselijk geweld uiteindelijk buiten het arbeidsproces komt te staan.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam