GTI NV

GTI wint tender voor CO2-opslag bij DSM met innovatieve technologie

Maastricht-Airport, 27 november 2008

GTI heeft in nauwe samenwerking met DSM Agro en het Belgische VITO een innovatieve methode ontwikkeld voor het opslaan van CO2.

Vandaag is bekend gemaakt dat GTI een bedrag van maximaal Euro 30 miljoen kan ontvangen van het ministerie van VROM, om de mogelijkheden aan te tonen CO2 (kooldioxide, een broeikasgas) duurzaam op te slaan in de Limburgse bodem, meer specifiek onder de industrielocatie Chemelot in Geleen-Sittard. De CO2, die op grote diepte onder steenkoollagen in de kalkzandsteenpakketten zal worden opgeslagen, is afkomstig van de ammoniakfabrieken van DSM Agro. Bij het onderzoek wordt zeer nauw samengewerkt met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) dat diepgaande kennis heeft over bodem en bodemgesteldheid en met DSM Agro als leverancier van de CO2.

Het ministerie van VROM schreef in april 2007 twee zogenaamde tenders uit. Het doel is om projecten te laten ontwikkelen die de mogelijkheden onderzoeken om CO2 verantwoord op te slaan in de Nederlandse bodem. De doelstelling is om in maximaal 10 jaar tijd, minimaal 2 miljoen ton zuivere CO2 veilig te bergen.

Nieuwe, duurzame en toepasbare oplossing
Het idee is om de CO2 die vrijkomt bij het productieproces van ammoniak af te vangen en te injecteren in de kalkzandsteenlaag onder de steenkoollagen. Op deze manier wordt de uitstoot van CO2 in de atmosfeer gereduceerd. De CO2 zal op zo?n 1,8 kilometer diepte geïnjecteerd worden en zal op termijn vast onderdeel gaan uitmaken van de geologische structuur: het bindt zich aan de steenkoollagen en het mineraliseert in het kalkzandsteen. Dat betekent dat de CO2 na verloop van tijd niet meer aanwezig is en volgende generaties dus ook niet met mogelijke problemen opzadelt. ?De technologie is duurzaam, veilig en kan wereldwijd worden toegepast?, zegt Peter Smeets, Algemeen Directeur van GTI Zuidoost.

Ideale locatie
Chemelot biedt een ideale locatie voor toepassing van de nieuwe technologie. Op dit industrieterrein in Geleen-Sittard, dat eigendom is van DSM, exploiteert DSM Agro twee ammoniakfabrieken. Bij het productieproces van ammoniak komt zeer zuivere CO2 vrij. DSM gebruikt die CO2 in andere productieprocessen en levert aan de frisdrankenindustrie. De overtollige hoeveelheid zuivere CO2 is uitstekend geschikt voor ondergrondse opslag. Bovendien ligt de locatie pal boven de ondergrondse bodemlagen die specifiek geschikt worden geacht om de CO2 vast te leggen.

Controleputten
Door zorgvuldige selectie van boorlocaties, een uitgewerkt zorgsysteem en technische maatregelen in de boorputten wordt voorkomen dat er lekkages kunnen optreden. Om toch niets aan het toeval over te laten, zullen tijdens en na de injectieperiode het gedrag van het CO2 in de ondergrond door middel van controleputten en modellering door VITO gevolgd worden. VITO is een gerenommeerde onderzoeksorganisatie met diepgaande kennis over ondergrondse bodemlagen. Er bestaat ook veel interesse voor ondergrondse opslag van CO2 in de diepe ondergrond van Vlaanderen, met name in de steenkoolvoerende diepe ondergrond van het Kempens Bekken. De expertise van VITO op het gebied van de geologische formaties zal uiteraard goed van pas komen bij het uitvoeren van dit project.

Oplossing
Inmiddels is een concreet plan uitgewerkt dat nu klaar is voor uitvoering. In een eerste fase dienen een aantal van de aannames nog bewezen te worden, waarna de definitieve test met CO2-injectie vanuit de ammoniakfabriek zal gaan plaatsvinden. En met de hulp van deze opdracht van de Nederlandse overheid kunnen initiatieven gestart worden om echt iets te gaan doen aan de reductie van de CO2-uitstoot en het beperken van de opwarming van de aarde. ?We moeten accepteren dat diverse productieprocessen, zoals die van ammoniak, emissies opleveren?, zegt Peter Smeets. ?Maar, wanneer we hiervoor een oplossing ontwikkelen, zoals deze vorm van opslag, kunnen we onze volle aandacht richten op het ontwikkelen van nieuwe concepten zoals volledig duurzame energieopwekking. Voor GTI en ons moederbedrijf GDF SUEZ, blijven permanente duurzame oplossingen het primaire uitgangspunt."

Hoe verder
Om te bewijzen dat het voorgenomen plan ook daadwerkelijk tot uitvoering kan worden gebracht zullen er nog proeven gedaan moeten worden en moet de ondergrond nog beter in kaart gebracht worden met behulp van seismisch onderzoek. Ook zal er een uitgebreid vergunningen traject op dit project van toepassing zijn waarbinnen communicatie met alle belanghebbenden een belangrijke rol zal spelen.
---