Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

VROM geeft Shell geld voor CO2 opslag in Barendrecht

BARENDRECHT (28 november 2008) ­ Vandaag heeft minister Cramer van het ministerie van VROM bekend gemaakt dat Shell de aanbestedingstender toegewezen heeft gekregen voor de uitvoering van het CO2-opslagproject in lege gasvelden in Barendrecht. Met het toewijzen van de tender heeft Shell subsidie gekregen voor het project in Barendrecht. Het is nog niet gezegd dat het project daad- werkelijk in Barendrecht komt. Dit hangt af van de vergunningverlening. Dat wordt op zijn vroegst eind april 2009 bekend.
Vervolg van het proces
De volgende stap in het proces is het indienen van het Milieueffectrapport (MER) en de aanvragen voor de milieuvergunning door Shell. Het MER wordt inhoudelijk beoordeeld door de Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken. Tevens beslissen beiden samen of aan Shell al dan niet een milieuver- gunning wordt toegekend voor dit project. De twee bevoegde instanties doorlopen gezamenlijk de MER- en vergunningenprocedures.
De gemeente heeft na de verlening van de milieuvergunning een formele rol op het gebied van bestem- mingsplanwijziging en het verlenen van een bouwvergunning voor de nieuwe installaties. Daarnaast is de gemeente eigenaar van de grond voor wat betreft de locatie Barendrecht (Carnisselande).

Gemeentelijk standpunt
Barendrecht staat nog neutraal tegenover de uitvoering van het CO2 project. Om zich voor te bereiden op het bepalen van een standpunt ontwikkelt de gemeente op dit moment een toetsingskader. Hierin staan de voorwaarden waaraan het initiatief moet voldoen en vragen die moeten worden beantwoord alvorens de gemeente kan besluiten om al dan niet medewerking te verlenen. Veiligheid van de bewoners is hierin een heel belangrijk thema. Pas nadat alle vragen van de gemeente omtrent dit project zijn beantwoord zal de gemeente zich uitspreken voor of tegen deelname aan de opslag van CO2. Dit zal niet eerder zijn dan voor- jaar 2009.
De betrokken bestuurders van Barendrecht, Albrandswaard en EZ hebben onder leiding van gedeputeerde Van Heijningen afgesproken om een voor de omgeving zorgvuldige en heldere procedure te volgen.

Het Rijk beschouwt ondergrondse opslag van CO2 als een van de goede oplossingen in de aanpak van de klimaatproblematiek. De CO2 die normaal gesproken de lucht in gaat, wordt ondergronds opgeslagen (zodat het geen schadelijk effect kan hebben op het klimaat.

Openbare gemeentelijke activiteiten
Het toetsingskader wordt op 2 december besproken in de commissie Ruimte en op 15 december in de ge- meenteraad. Alle bijeenkomsten zijn openbaar en starten om 20.00 uur in het gemeentehuis.


Noot voor redacties