Raad van State


donderdag 27 november 2008
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal heeft verleend voor een onbemand tankstation met drie self-washboxen aan de Plantagebaan in Wouwse Plantage. Het tankstation is het gehele jaar van 7.00 uur tot 23.00 uur geopend. Gemiddeld komen er zo'n 60 motorvoertuigen per dag tanken. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast en vinden dat het college de gevolgen van het tankstation voor de toename van geluid niet goed heeft berekend. Volgens hen is in het akoestisch onderzoek ten onrechte geen rekening gehouden met het geluid van de tankauto, het starten van motorvoertuigen en het geluid van muziekinstallaties. De omwonenden zijn in het geval van een calamiteit ook bang voor hun veiligheid, omdat het tankstation volgens hen te dicht bij hun woningen ligt. Verder vrezen de omwonenden onder meer voor stankoverlast. (zaaknummer 200800774/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de gemeente Groningen. De Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, afdeling Groningen, had om de maatregelen verzocht omdat de gemeente volgens haar door het vangen en doden van rotsduiven de Flora- en Faunawet en de Europese Vogelrichtlijn heeft overtreden. De minster heeft geweigerd maatregelen te treffen, omdat het vangen van verwilderde stadsduiven volgens hem niet in strijd is met de Flora- en Faunawet. Volgens hem is geen sprake van een beschermde diersoort, maar van zogenoemde gedomesticeerde rotsduiven, die volgens de Flora- en Faunawet niet zijn beschermd. De vereniging is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is in januari 2008 door de rechtbank van Groningen ongegrond verklaard. (zaaknummer 200802059/1)

11.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Almelo van de milieuvergunning van een LPG tankstation aan de H.R. Holstlaan in Almelo. Het college heeft de vergunning ingetrokken, omdat het tankstation ontoelaatbare gevolgen voor het milieu zou veroorzaken. Volgens het college ligt het vulpunt van het tankstation dichterbij de toegestane afstand van 25 meter van kwetsbare objecten zoals woningen. De eigenaar van het tankstation, Benzinetex B.V., is het niet eens met de intrekking en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de afwijzing door het college van het verzoek van het tankstation om het LPG vulpunt te verplaatsen. (zaaknummer 200800493/1)

12.15 uur

Zitting over de sluiting door de burgemeester van Maastricht van coffeeshop Easy Going aan de Hoenderstraat in Maastricht voor de duur van drie maanden. De burgemeester heeft de coffeeshop in juli 2006 gesloten, omdat Easy Going volgens hem ten onrechte mensen die niet in Nederland wonen (zogenoemde niet-ingezetenen) heeft toegelaten. Dit is sinds 2006 volgens een bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Maastricht verboden. De coffeeshop heeft zich verzet tegen de sluiting. In een eerder beroep is hij in april van dit jaar door de rechtbank van Maastricht in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank is de bepaling in de APV in strijd met artikel 1 van de Grondwet, het discriminatieverbod. Voor het weren van buitenlanders bestaat volgens de rechtbank geen objectieve rechtvaardiging. De burgemeester is het niet eens met die uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat geen sprake is van strijd met het discriminatieverbod, omdat het onderscheid naar ingezetenen volgens hem gerechtvaardigd is als sprake is van bestrijding van criminaliteit zoals de handel in softdrugs. Ook de eigenaar van de coffeeshop komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200803357/1)

13.45 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade van de exploitatievergunning van café De Booze Bar aan de Niersprinkstraat in Kerkrade. Het college heeft de vergunning ingetrokken op grond van meerdere politierapporten en een advies van het Bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob). Daaruit blijkt volgens het college dat het café wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten. Het café verzet zich tegen de intrekking. Een eerder beroep van de eigenaar van het café tegen de intrekking is in oktober van dit jaar ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is De Booze Bar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de intrekking te schorsen. (zaaknummer 200808179/2)