Belangrijke rol zomerschool in doorbreken sociaal isolement ouderen
27/11/2008 15:19
Unie KBO
Den Bosch, 27 november 2008
Terwijl het buiten koud en donker is, kijken het Nationaal Ouderenfonds en Unie KBO alweer naar de zomerperiode. Komende woensdag 3 december wordt dan ook in Den Bosch de landelijke aanzet gegeven tot het opzetten van zomerscholen voor ouderen. Met deze studiedag willen beide organisaties oudereneducatie een nieuwe impuls geven om zoveel mogelijk ouderen die in de zomermaanden alleen zijn, te kunnen bereiken. Oudereneducatie wordt steeds belangrijker, zowel voor het individu als voor de gemeenschap. Zij kan bijdragen aan het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren van ouderen in de samenleving. Dit is een belangrijke conclusie uit het eerste exemplaar van het boek 'Zomerschool als kansrijke onderneming' dat tijdens deze studiedag overhandigd wordt aan de heer L. van Nistelrooij, lid van het Europees parlement en één van de inleiders op deze studiedag.
Op enkele plaatsen in Nederland wordt de zomerschool voor ouderen al een aantal jaren met groot succes georganiseerd. Het deelnemersaantal is groot en veel mensen stromen door naar reguliere educatieve activiteiten. Ouderen kunnen op de meest uiteenlopende gebieden kennismaken met activiteiten in workshops en lesprogramma's. Het blijkt dat de zomerschool in belangrijke mate kan bijdragen aan het voorkomen en doorbreken van sociaal isolement van ouderen. De zomerschool voor ouderen is een zeer kansrijk concept om eenzaamheid te bestrijden, dat op meer plekken in het land navolging zou moeten krijgen, vinden Unie KBO en Nationaal Ouderenfonds. Het centraal aanbieden van een effectief concept voor een zomerschool door twee organisaties met jarenlange ervaring op het gebied van ouderen, levert hierbij meerwaarde.
Veel ouderen zien op tegen de stille zomerperiode, waarin naasten op vakantie zijn en activiteiten stilliggen. Juist in die tijd kijken ze uit naar nieuwe uitdagingen en nieuwe ontmoetingen. De praktijk wijst uit dat de zomerschool daarin van grote betekenis kan zijn. 'Op deze manier in contact komen met anderen in deze saaie zomertijd is voor mij heel belangrijk', zo stelde een deelnemer aan de zomerschool.
Het boek 'De zomerschool voor ouderen als kansrijke onderneming' is geschreven vanuit de ervaring van twee jaar zomerschool in de gemeente Bernheze. De zomerschool vergroot het plezier in het leren, biedt kansen om andere mensen te ontmoeten en de eigen horizon te verruimen en verhoogt hierdoor de kwaliteit van leven. '
Tijdens de studiedag komen de ervaringen van verschillende zomerscholen aan bod. Tevens zal de voorzitter van de Beraadsgroep Vorming in Nederland, Jan Houtepen, in een inleiding het belang van oudereneducatie uit de doeken doen.
De belangstelling voor deze studiedag is, vanuit het hele land, groot. Enkele tientallen inschrijvingen konden niet gehonoreerd worden.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl