Watergebiedsplan Zuidelijke Vechtplassen akkoord

27/11/2008 14:33

Waternet

Watergebiedsplan Zuidelijke Vechtplassen akkoord

Meerderheid in bestuur is voor peilbesluit Bethunepolder

Het Algemeen Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) is op 26 november akkoord gegaan met het Watergebiedsplan Zuidelijke Vechtplassen. Het watergebiedsplan bevat onder meer vijf nieuwe peilbesluiten, waterhuishoudkundige inrichting en maatregelen ter verbetering van het functioneren van de polders. Het gebied betreft de polders Loenderveen, Mijnden, Breukelen-Proostdij, Bethunepolder en Muyeveld, inclusief het Loosdrechtse Plassengebied.

Waarom dit watergebiedsplan?

Het Zuidelijk Vechtplassengebied heeft verschillende functies, zoals wonen, werken, recreëren maar ook een agrarische, natuur- en drinkwaterfunctie. De opgave voor AGV is deze functies te ondersteunen in hun watereisen. Bij deze watereisen gaat het om (grond)waterpeilen, waterkwaliteit, het optreden van kwel, het voorkomen van schade en overlast, vaarmogelijkheden en drinkwaterproductie.

Peilbesluit Bethunepolder

Met het nieuwe peilbesluit voor de Bethunepoler draagt AGV bij aan het verdrogingsbeleid van de provincie Utrecht.

Het lage peil in de diepe Bethunepolder onttrekt veel water uit de aangrenzende natuurgebieden, zoals plassen en moerassen. Daardoor is de hoge kwaliteitskwel in deze natuurgebieden verdwenen. Om het waterpeil te handhaven moet hier water met slechtere kwaliteit worden ingelaten. De provincie Utrecht wil deze verdroging graag verminderen. Dit heeft zij in haar beleid vastgelegd zoals in het Waterhuishoudingsplan en het Natuurgebiedsplan.

De Landinrichtingscommissie Noorderpark had al de opdracht

van de provincie gekregen om de herinrichting met nieuwe natuur in de Bethunepolder op te pakken. In deze plannen is ook de verdrogingsbestrijding meegenomen.

Het peilbesluit ondersteunt ook de realisatie van de natuurdoelen zoals verwoord in Natura2000 waarvoor de Nederlandse regering dit gebied in Europa heeft aangemeld.

Staatsbosbeheer en de Gemeente Amsterdam die eigenaar zijn van veel grondoppervlak in het gebied, hebben geen probleem met het peilbesluit. De drinkwaterwinning voor de Gemeente Amsterdam blijft gehandhaafd maar zal niet toenemen door het besluit.

Verzoek van Bestuur aan Provincie Utrecht: neem verantwoordelijkheid

Het AGV-bestuur heeft middels een motie tijdens de vergadering van 26 november uitgesproken dat de Provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen voor een werkelijk duurzame inrichting van de Bethunepolder.

Het genomen peilbesluit past geheel in het Rijks- en Provinciale beleid t.a.v. Natura 2000, de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Provinciale Waterhuishoudings- en Natuurgebiedsplan.

Het AGV-bestuur merkt op dat de Provincie in de loop van de tijd geen duidelijke koers meer vaart waardoor verdrogingsaanpak door onder andere het Waterschap AGV moeizaam tot uitvoering komt.

Het peilbesluit heeft voor de bewoners van de Bethunepolder gevolgen. Het AGV-bestuur realiseert zich dat en wijst de Provincie erop dat het Waterschap alleen gaat over water en niet over ruimtelijke ordening en natuurbeleid en -beheer. De Provincie moet daar een actieve en strakke rol innemen om een goede oplossing voor de mens en de natuur mogelijk te maken.








Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht