Gemeente Breda

Breda Alert proefproject Vereniging Nederlandse Gemeenten

Klik hier voor vergroting.

De gemeente Breda is met haar project "Verbetering interactieve communicatie" (Breda Alert) door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd als proefproject binnen het actieprogramma "In actie met burgers!"

Tijdens een congres van de VNG in Arnhem op 27 november werd bekend gemaakt dat Breda samen met elf andere gemeenten tot de meest opvallende projecten behoort die proberen burger en bestuur dichter bij elkaar te brengen.

In totaal zijn er 120 gemeentelijke initiatieven bij het Actieprogramma binnengekomen.

In actie met burgers! is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het project wordt uitgevoerd door het Actieprogramma Lokaal Bestuur.

Binnen het actieprogramma zijn zeventien lokale proeftuinen burgerparticipatie samengesteld. Dit zijn groepen van gemeenten die een jaar lang gaan zoeken naar en leren van vernieuwende manieren van samenwerken met burgers. Breda neemt deel aan de proeftuin `Communicatie en burgerparticipatie'.

Opvallend

Uit de aanmeldingen koos een toetsingscommissie de twaalf meest opvallende projecten en werkwijzen gericht op het dichter bij elkaar brengen van burger en bestuur. Belangrijk criterium hierbij was de mate waarin andere gemeenten van de werkwijze kunnen leren. Deze twaalf krijgen een bijzondere rol en ondersteuning binnen In actie met burgers! Op 27 november werd op de Startconferentie In actie met burgers! in Burgers' Zoo in Arnhem bekendgemaakt dat het gaat om experimenten van de gemeenten Amersfoort, Boskoop, Breda, Dordrecht, Emmen, Haarlemmermeer, Haren, Hellendoorn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oude IJsselstreek, Smallingerland en Valkenswaard.

Integrale aanpak

`Kiezen voor elkaar' is de titel van het coalitieakkoord van Breda. Daarin ligt de nadruk op het betrekken van meer en andere inwoners bij de stad. Excellente communicatie met de burger staat hierin centraal. Breda kiest daarbij voor een integrale aanpak om de interactieve communicatie te verbeteren. Dit gebeurt interactief via een eigen tv kanaal, krant, website (www.breda-morgen.nl) en stadsgesprekken. Breda zet deze platforms crossmediaal in .Op die manier krijgt iedereen de gelegenheid om mee te doen. De gemeente is gelijkwaardig deelnemer aan de dialoog. De faciliterende en regisserende rol vraagt andere competenties en vaardigheden van ambtenaren, die zij leren via de recent in Breda opgerichte Academie `Waarderend Vernieuwen'.

Breda, 27 november 2008

Te downloaden:

* 081127 in actie met burgers def.pdf