Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Depla, Arib en Vermeij over vergoeding inenting voor mbo-stagiaires in de zorg

Antwoorden op kamervragen van Depla, Arib en Vermeij over vergoeding inenting voor mbo-stagiaires in de zorg

Kamerstuk, 27 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

27 November 2008

Minister dr. A. Klink geeft, mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Depla, Arib en Vermeij (allen PvdA) over vergoeding inenting voor mbo-stagiaires in de zorg (2080904650).

Vraag 1

Is het u bekend dat voor een aantal stageplekken in de zorg en welzijn het noodzakelijk is dat mbo-studenten preventief gevaccineerd worden tegen hepatitis?

Antwoord 1

Ja, dit is mij bekend. Studenten in het zorg- en welzijnsonderwijs, waaronder ook MBO-studenten, lopen in bepaalde gevallen het risico op besmetting met Hepatitis B. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij, voorafgaand aan het volgen van een stage, hiertegen preventief gevaccineerd worden.

Vraag 2

Is het waar dat op de meeste ROC's mbo-studenten vanaf niveau 3 die vaccinatie wel vergoed krijgen en de studenten van niveau 2 niet?

Vraag 2 en 4

Werkgevers in de zorg zijn verantwoordelijk voor de bescherming van stagiaires tegen de risico's op besmetting tegen Hepatitis B. In de praktijk blijkt dat door de relatief korte stageperiode in combinatie met de relatief lange vaccinatieperiode studenten niet tijdig gevaccineerd zijn en daarmee in de problemen komen bij het volgen van hun stages. Er is hier sprake van een organisatorisch knelpunt met als gevolg dat studenten vaak zelf de kosten van de vaccinatie betalen. In de `arbeidsmarktbrief 2007' heeft het kabinet maatregelen aangekondigd op het terrein van het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Hierin is ook aangegeven dat dit knelpunt, vanuit het oogpunt van het aantrekkelijk maken van het volgen van een zorgopleiding, zal worden weggenomen. Dit heeft geresulteerd in een subsidieregeling van het ministerie van VWS van 7 juli 2008 waarin een tegemoetkoming in de kosten voor vaccinatie voor studenten aan bepaalde opleidingen wordt geregeld.

Voor de selectie van opleidingen waarvan studenten voor vergoeding in aanmerking komen is overleg gevoerd met betrokken partijen, waaronder de MBO-raad, de HBO-raad en het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC). Door het NHC is een risico-inventarisatie gemaakt waarin is gekeken naar de kans op besmetting met Hepatitis B tijdens de stage. Op basis hiervan zijn MBO-studenten van niveau 3 wel opgenomen in de subsidieregeling en MBO-studenten van niveau 2 niet. In de praktijk blijkt het voor te komen dat sommige MBO-studenten van niveau 2 ook dienen te worden gevaccineerd. Momenteel zijn wij in overleg met het veld om te bezien hoe groot deze groep is en om welke opleidingen het precies gaat. Voor komend schooljaar (2009-2010) zal opnieuw de afweging worden gemaakt welke opleidingen er in de subsidieregeling worden opgenomen. Bij deze afweging spelen de relevantie van de opleiding voor het arbeidsmarktbeleid in de zorg, het beschikbare budget en uiteraard het risico op besmetting met Hepatitis B een rol. Hierover zullen wij met de MBO-raad (de ROC's) en het NHC in overleg treden. Uiteraard zullen wij uw Kamer hierover informeren.

Voor meer informatie over de subsidieregeling verwijzen wij u naar de subsidieregeling zelf inclusief toelichting en de website van het ministerie van VWS.

Antwoord 3

Is het waar dat zo'n vaccinatie 125 euro kost?

Antwoord 3

De prijzen van een volledig vaccinatietraject tegen Hepatitis B verschillen. Verschillen kunnen ontstaan door de aanbieder die wordt gekozen, de mate waarin ook voorlichting onderdeel uitmaakt van het vaccinatietraject, de regio waarin de vaccinaties worden aangeboden en de hoeveelheid vaccinaties die in een keer worden ingekocht. De subsidieregeling is zo ingericht dat de administratieve lasten voor onderwijsinstellingen zo laag mogelijk zijn. Om deze reden is er gekozen voor een methodiek met een normbedrag per student van EUR125,-. Dit bedrag is vastgesteld op basis van gesprekken met het veld over de kosten van het vaccinatietraject. Over het algemeen is deze vergoeding per student ruimschoots voldoende, zeker indien de onderwijsinstelling door groot in te kopen, een lagere prijs bedingt.

Antwoord 4

Vindt u deze ongelijke behandeling ongewenst, c.q. niet te motiveren? Zo ja, bent u bereid in gesprek te gaan met de ROC's om hier een einde aan te maken en de Kamer hierover te informeren?

Antwoord 4

Zie het antwoord op vraag 2.