Raadswijzer week 48
Terugblik raadsplein 24 november 2008
De belangrijkste onderwerpen van het Raadsplein worden hier kort toegelicht. Het volledige verslag vindt u later op www.gemeenteraadzwolle.nl.
Mw. Husselman opende de Week van de Democratie en stond stil bij het doel en de activiteiten.
Sociaal Isolement
Tijdens de informatieronde gaven verschillende sprekers informatie over het Initiatiefvoorstel van D66 over Sociaal Isolement. Zij vinden dat het initiatief breder getrokken moet worden dan alleen senioren en dat er ruimte moet komen voor signalering door bijvoorbeeld een meldpunt bij de gemeente. De fractie van D66 kiest ervoor dit voorstel apart in een meningsvormingronde te behandelen en past het initiatiefvoorstel aan.
Ondergronds Afval
Onderzoek moet meer duidelijkheid geven om een besluit te nemen over het al of niet invoeren van het Ondergronds Afval Transport Systeem (OAT) in de binnenstad. De fractie van GroenLinks/DeGroenen wil behandeling in de meningsvormingronde. De debatvraag: is er voldoende politiek draagvlak voor een OAT in de binnenstad?
Tolhuislanden
Tijdens de meningsvormingronde stond de plaatsing van 4 windturbines op de locatie Tolhuislanden ter discussie. Een meerderheid van de fracties kan zich vinden in plaatsing. Wel vraagt men om nauw overleg met inwoners. Een aantal fracties wil weten waarom niet is gekozen voor een milieueffectrapportage (MER-procedure) en alleen voor een Milieu Effect Onderzoek. Eventueel volgt nog een motie op 1 december 2008.
Agenda Raadsplein maandag 1 december 2008
19.00 uur
Raadsplein
Besluitvormingsronde
Met diverse A-onderwerpen.
Raadzaal
19.30 uur
Informatieronde
Inhoudelijke vragen stellen om informatie te verzamelen.
19.35 uur
Vaststellen Mobiliteitsvisie
20.35 uur
Huisvesting Honours College
21.05 uur
Pauze
21.15 uur
Voornemen aankoop schoolgebouw Dr. Hengeveldweg, voor VSO Ambelt/De Twijn
Meningsvorming
Debatteren om tot een mening te komen.
22.00 uur
Inzet compensatiemiddelen ondersteunende begeleiding
22.45 uur sluiting
Dit is een beknopte weergave. De volledige agenda is te vinden op www.gemeenteraadzwolle.nl en in te zien in het Informatiecentrum op de begane grond van het stadhuis.
Uitgelicht Scholierendag
Studenten van het Deltion College en het Carolus Clusius College voeren vrijdag 28 november van 14.00 tot 15.00 uur een Lagerhuisdebat in de Raadzaal. Met de uitkomsten wil de gemeenteraad de afstand tussen burgers en de politiek verkleinen en de communicatie te verbeteren.
De scholieren bedenken 's ochtends op hun eigen school de stellingen waarover ze die middag met elkaar en met raadsleden en burgerleden willen debatteren. Tofik Dibi staat de jongeren 's middags bij. Bibi is met zijn 28 jaar een van de jongste Tweede Kamerleden. Gespreksleider Jelmer Krom interviewt hem over zijn leven en werk als Tweede Kamerlid voor Groen Links. Tijdens het debat krijgen de gemeenteraadsleden de rol van jurylid. Zij kunnen 'overlopen' naar de meest overtuigende partij.
Graffitiworkshop
Laat je stem horen is de boodschap van de gemeenteraad aan de leerlingen. Dit hoeft niet letterlijk opgevat te worden. Er zijn tal van manieren om je stem te uiten. Zoals bijvoorbeeld met beelden. In de kelder van de oude brandweerkazerne gaat een aantal leerlingen aan de slag met spuitbussen. Zij maken op creatieve wijze een boodschap voor de gemeenteraad. Stefan Alberts verzorgt deze graffitiworkshop.
Rapworkshop
Wie het niet kan zeggen, kan misschien beter zingen of rappen. Daarom krijgt een groep leerlingen in het stadhuis een workshop van Stenniz en So-Lo. Deze rappers reisden dit jaar voor omroep Llink naar Sudan in Afrika om een videoclip te maken over kinderen in een vluchtelingenkamp.
Burgemeester Henk Jan Meijer sluit om 15.00 uur de dag af in de Burgerzaal. Daarna geven Stenniz en So-Lo geven een mini-concert, de raps uit de workshops zijn te horen en leerlingen en raadsleden hebben tijd om napraten.
Rondje Raad: Dirk Karst
Kent u de 39 raadsleden en weet u wat ze doen? Het zijn mensen die zich dagelijks inzetten voor u en voor de stad. Ze nemen belangrijke beslissingen en controleren het college van burgemeester en wethouders. Wie ze zijn en waar ze zich voor inzetten, leest u in deze rubriek: Rondje Raad.
Deze week Dirk Karst, sinds 2007 gemeenteraadslid voor de PvdA.
Mijn wieg stond in 1955 in Hoogeveen en inmiddels ben ik een alleenstaande man met vier kinderen, waarvan één gehuwd. In 1996 kwam ik in Zwolle door mijn werk als financieel deskundige bij de Korps Landelijke Politiediensten (de KLPD) én omdat Zwolle een heel aantrekkelijke stad is om te wonen voor mijn gezin. Mooi centraal en niet te ver van de familie in Drente. Inmiddels werk ik als rechercheur/projectleider bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst - Economische controledienst (FIOD-ECD), een onderdeel van de Belastingdienst. Integrale overheidshandhaving is mijn werkterrein. Ik heb veel ervaring met samenwerkende overheden. In de loop van de tijd ben ik maar liefst bij vijf ministeries in dienst geweest.
Mijn politieke ervaringen
Mijn werk bracht me regelmatig in andere standplaatsen. Ik ben eerder politiek actief geweest in onder meer de gemeente IJsselham (nu gemeente Steenwijkerland) als raadslid en in de gemeente Goor als lid van de schaduwfractie. Als Drent heb ik dus verschillende regio's in Overijssel goed leren kennen. Sinds 2007 maak ik deel uit van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. Hier houd ik mij bezig met financiën, het bestuur, veiligheids- en handhavingsonderwerpen.
De gemeente
Burgers zien de gemeente vaak als een log en kostbaar apparaat. Als je als raadslid, zoals ik, via de raad met de gemeente kennismaakt dan kom je er achter hoe immens veel projecten er op stapel staan en hoeveel werkterreinen en taken er liggen. Er zijn bijvoorbeeld ruim 500 wetten waarbij de gemeente betrokken is. Daarnaast bedraagt de begroting maar liefst ruim 450 miljoen euro. Dat de gemeente dit goed doet, blijkt uit tal van prijzen die de (vooral ambtelijke) organisatie heeft gewonnen. Een effectief en efficiënt apparaat, ook voor ons als gemeenteraad.
Veiligheid
Een terrein waarbij ik mij zeer betrokken voel is veiligheid. Enkele jaren geleden begon de gemeente al met een gemeentelijk veiligheidsplan, nu wordt dit behoorlijk uitgebouwd. De burger geeft steeds meer aan dat naast werken en welzijn, vooral veiligheid een belangrijk onderwerp is. In de gemeenteraad houden we ons bezig met invoering van de wet Bibob (bestrijding onderwereld), de vestiging van een Veiligheidshuis (vooral jeugd- en alcoholproblematiek) en de Veiligheidsregio (brandweer, hulpverlening en rampenbestrijding). Daarnaast neemt Zwolle via de politie deel aan het in oprichting zijnde Regionale Inlichtingen- en Expertise Centrum (RIEC). Deze ontwikkelingen zorgen dat de bestuurlijke aanpak van drugsoverlast, misstanden in de prostitutie, loverboys, maar ook veelplegers en huisjesmelkers verder vorm gaat krijgen.
Sociaal beleid
Voor een raadslid van de PvdA geldt vooral de inzet voor de minderbedeelden in de samenleving. Het doet er niet toe hoe zij in de problemen zijn gekomen. Dit kan door ziekte, echtscheiding, werkloosheid, vluchten, maar ook door eigen schuld. De gemeente moet desgevraagd een helpende hand zijn, bijvoorbeeld door een adequate armoedebestrijding, een goed functionerende WMO (Zorg) en Wet Werk en Bijstand. Het gaat erom dat je geen mensen uitsluit van de samenleving, maar iedereen binnenboord probeert te houden. En ze op het goede spoor probeert te krijgen, zodat ze weer kunnen bijdragen aan de samenleving.
Het raadslidmaatschap
Je bent raadslid zonder last en ruggespraak; je bent geen individueel belangenbehartiger, maar vooral voor het algemene belang van burgers en bedrijven. Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger en moet je steeds verantwoording willen afleggen over je standpunten en handelswijze. Om dat goed te kunnen doen, bezoek ik wijkbijeenkomsten, organisaties, instellingen en bedrijven. Zo probeer ik het contact met inwoners van Zwolle te onderhouden, te signaleren wat er leeft en welke problemen er zijn. Vaak hoor ik dat de gemeenteraad te ver van de burgers afstaat. Daarom daag ik u uit mij te benaderen als u mogelijkheden of problemen ziet op terreinen die de raad aangaan.
Mijn telefoonnummer is (038) 452 95 33 of (06) 44 45 45 48, mijn e-mail is dirkkarst0911@lycos.nl.
Welkom
De vergaderingen tijdens het Raadsplein zijn openbaar. U bent van harte welkom in de Raadzaal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein.
Elektronische agenda
U kunt zich abonneren op de elektronische agenda. Stuur een e-mail met daarin het woord Agenda naar raadsgriffie@zwolle.nl en u bent altijd actueel op de hoogte.
Laat uw stem horen
U kunt raadsleden informeren over wat u bezighoudt en agendaonderwerpen aandragen. Medewerkers van de raadsgriffie helpen u graag met de voorbereidingen. Heeft u iets te melden of wilt u aandacht voor een onderwerp dat nog niet op de agenda staat? Bel dan naar de raadsgriffie op tel. (038) 498 21 81 of stuur een e-mail naar raadsgriffie@zwolle.nl.
Live bij u thuis
Het Raadsplein is iedere maandag live te volgen via internet. Ga naar www.gemeenteraadzwolle.nl (eerste item in het snelmenu) en zie hoe vergaderen in de gemeenteraad er aan toe gaat. Uiteraard kunt u, zoals gewend, het Raadsplein ook op Radio Zwolle volgen.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 26-11-2008 tot 10-12-2008
Gemeente Zwolle