Contact: |Ingrid Wallisch | | |
|Tel.nr: |06 20112058 / 0184 661630 | | |Email: |ingrid@SyrinXpr.nl | |Update Jones Lang LaSalle van gevolgen economische crisis voor wereldwijde commerciële vastgoedmarkten
Amsterdam, 26 november 2008 - Jones Lang LaSalle presenteert de tweede editie van haar 'Global Market Perspective'. Een rapportage met een samenvatting van de economische crisis die grote impact heeft op de financiële markten in de wereld en de gevolgen ervan voor commercieel vastgoed. In deze tweede editie van het Global Market Perspective worden de belangrijkste besproken:
1) Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn voorspelling van de wereldwijde groei naar beneden bijgesteld tot slechts 2,2 procent. Zelfs de Aziatische economieën, die voorheen als sterk werden beschouwd, verwachten slechts een groei van 7 procent.
2) De werkelijke rentepercentages op de korte termijn vertonen een neerwaartse trend, wat aangeeft dat er een echte verschuiving plaatsvindt in de richting van een gestimuleerde wereldwijde monetaire omgeving. Desondanks bestaan er zorgen over verdere inspanningen om de economie te stimuleren.
3) De G20-noodtop bestond voornamelijk uit overleg in plaats van uit actie. De leiders zijn het in principe eens over het belang van de versterking van de wereldwijde economische groei, de noodzaak van samenwerking en de doelstelling van het realiseren van hervormingen om vergelijkbare economische crises in de toekomst te voorkomen.
4) In Azië kan het merendeel van China's stimuleringspakket van $586 miljard worden gereserveerd voor projecten die al in de pijplijn zaten en niet voor nieuwe uitgaven worden gebruikt, terwijl Japan voor het eerst sinds 2001 in een recessie is terechtgekomen.
5) Centraal- en Oost-Europa en Latijns-Amerika hebben zeer hoge externe schulden, wat de volgende fase in de kredietcrisis zou kunnen inluiden.
6) Duitsland bevindt zich momenteel in een technische recessie, terwijl het BNP in het Verenigd Koninkrijk volgens de laatste voorspellingen van de centrale bank in 2009 sterk zal dalen.
7) In de Verenigde Staten zijn de financiële markten nog altijd uitermate wisselvallig, met een constante stroom teleurstellende economische indicatoren die het sentiment van investeerders, bedrijven en consumenten negatief beïnvloeden. Een nieuw fiscaal stimuleringspakket zou staten echter direct hulp kunnen bieden, tot een verhoging van de infrastructurele uitgaven kunnen leiden en voor een tijdelijke verlenging van de werkloosheidsuitkeringen kunnen zorgen.
8) Verwacht wordt dat de belangrijkste financiële kantoren in Azië-Pacific een enorme toename van het leegstandpercentage en een verlaging van de huuropbrengsten zullen vertonen, terwijl de leegstand in Europa stabiel blijft op 7,2 procent.
9) Hoewel ook het Midden-Oosten de negatieve gevolgen van de wereldwijde economische crisis voelt, wordt verwacht dat deze regio in 2009 nog een groei van ruim vijf procent te zien zal geven.
10) In Europa en in Nederland is het begin van een verwachte verschuiving in de onderliggende vastgoed-fundamentals merkbaar. Verwacht wordt dat de leegstand zal toenemen door een afenemende vraag en doordat in Nederland in 2009 nog een groot aantal nieuwbouwprojecten wordt opgeleverd. Wel dreigen nieuwe projectontwikkelingen dreigen stil te vallen, wat er toe leidt dat minder rendabele plannen sneuvelen.
11) Het verwachte effect van het TARP ('Troubled Assets Relief Program', of hulpprogramma voor noodlijdende activa) op de economie in de VS blijft onduidelijk. De nieuwe stellingname van de federale centrale bank van de VS om naar aandelenbelangen te streven in plaats van verwerving van activa, zou financiële instellingen ertoe kunnen aanzetten om activa tegen evenwichtsprijzen op de markt te brengen.
12) Gebruikers van bedrijfsvastgoed moeten worden gestimuleerd om over de huurverplichtingen te onderhandelen en lage huren met een lange contractduur na te streven, terwijl eigenaars en investeerders op zoek moeten gaan naar aantrekkelijk geprijsd commercieel vastgoed.