Ingezonden persbericht




EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

Perscommuniqué

CdR/08/CP 188.nl

Brussel, 24 november 2008

Zitting van het Comité van de Regio's van 26 & 27 november 2008

Boodschap van de voorzitter

Het Comité van de Regio's (CvdR) van de Europese Unie houdt op 26 en 27 november zijn vijfde zitting van dit jaar. Centraal staat het stimuleren van bereidheid en vastberadenheid in de Europese regio's en gemeenten om de uitdagingen van komend jaar aan te gaan en daar oplossingen voor te vinden. De economische crisis heeft iedereen wakker geschud en zal dan ook als een rode draad door alle discussies lopen.

De leden van het CvdR kunnen op 27 november om 9 uur van gedachten wisselen met Commissievoorzitter José Manuel Durao Barroso over het werk- en wetgevingsprogramma van de Europese Commissie voor 2009. Het CvdR zal in een resolutie aangeven waarover de Europese lokale en regionale overheden volgend jaar door de Commissie verwachten te worden geraadpleegd, en in een andere resolutie wat volgens hen nodig is om de financiële crisis in te dammen en de consequenties daarvan voor de arbeidsmarkt te beperken. Barroso zal ook de gelegenheid hebben om de 344 CvdR-leden (allemaal lokaal en regionaal verkozenen) te informeren over de onlangs gehouden financiële top in Washington en de data van volgende topontmoetingen.

De belangrijkste onderwerpen op de agenda van de tweedaagse novemberzitting zijn onderwijs, onderzoek en de Lissabonstrategie na 2010. De leden zullen benadrukken dat prioriteit moet worden gegeven aan het stimuleren van de economie op lokaal niveau en dat een sterke en vastberaden EU nodig is om de wereldeconomie er weer bovenop te helpen. Zo'n EU moet haar ambitieuze doelstellingen blijven nastreven. Duurzame ontwikkeling, bestrijding van de klimaatverandering, uitbreiding van de Unie, ontwikkeling van een gemeenschappelijk immigratie- en asielbeleid, behoud van de culturele diversiteit maar tegelijk creëren van een Europese identiteit, verdienen nog steeds alle aandacht.

Voor de eerste keer kan een democratisch verkozene uit Wales in zijn eigen taal een vergadering van een EU-orgaan volgen en zich in zijn eigen taal tot die vergadering richten. Dit unieke feit vloeit voort uit een initiatief van het Comité van de Regio's om Europa dichter bij de burgers te brengen en de Europese culturele en taaldiversiteit te respecteren. In het kader daarvan zal in de marge van de zitting een forum over de interculturele dialoog plaatsvinden. Met enige trots kan worden gemeld dat de Franse staatssecretaris voor Stedelijk beleid, Fadela Amara, daaraan zal deelnemen.

Opnieuw een zeer interessante zitting van het Comité van de Regio's dus, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Luc Van den Brande

De novemberzitting in detail:

Wanneer: woensdag 26 november van 15-21 uur en donderdag 27 november van 9-13 uur

Waar: Europees Parlement, grote vergaderzaal, Paul-Henri Spaakgebouw, Wiertzstraat 43, 1047 Brussel

Adviezen die op de agenda staan

Voor de agenda van de zitting en ontwerpversies van de adviezen klik hier.

De adviezen die tijdens de novemberzitting worden behandeld, gaan hoofdzakelijk over de volgende vier onderwerpen:


1. Immigratie en integratie

Werner Jostmeier, lid van het parlement van Noordrijn-Westfalen (DE/EVP), is de CvdR-rapporteur voor het onderwerp "Een gemeenschappelijk immigratiebeleid voor Europa". De lokale en regionale overheden hebben dagelijks te maken met de problemen die legale en illegale immigratie met zich meebrengen. Zij organiseren niet alleen sociale dienstverlening voor iedereen (zoals onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg), maar zijn ook verantwoordelijk voor een succesvolle integratie van nieuwkomers. Als het advies van Jostmeier hierover wordt goedgekeurd, zal dat de CvdR-bijdrage zijn aan één van de topprioriteiten van het Franse voorzitterschap.

Het Franse voorzitterschap heeft het CvdR ook gevraagd een advies op te stellen over integratie en interculturele dialoog, aangezien 2008 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de interculturele dialoog. Milan Belica, president van de autonome regio Nitra (SK/EVP), is de woordvoerder van het CvdR voor dit onderwerp. Hij benadrukt in zijn advies dat overheden samen met religieuze organisaties een belangrijke rol spelen bij de bevordering van de interculturele dialoog. In zijn ogen is de interreligieuze dialoog een nuttig instrument voor de ontwikkeling van wederzijds begrip en de integratie van immigranten.


2. Klimaatverandering en duurzame ontwikkeling

Het CvdR is er zeer op gebrand lokale en regionale overheden te mobiliseren voor uitvoering van de Europese energie- en klimaatdoelstellingen. In een advies hierover van Kay Twitchen, lid van de graafschapsraad van Essex (UK/EVP), worden steden en regio's aangemoedigd het Burgemeestersconvenant te onderschrijven. Dat is een initiatief om de energie-efficiëntie in steden aanmerkelijk te verbeteren door stadsbesturen plechtig te laten beloven hun CO2-uitstoot terug te dringen. Al bijna 100 steden uit heel Europa, waaronder 15 hoofdsteden, hebben aangegeven hieraan te willen meedoen.

Risto Koivisto, voorzitter van de regioraad van Tampere (FI/PSE), heeft een advies opgesteld over energie-efficiëntie waarin de nadruk ligt op de mogelijkheden om met informatie- en communicatietechnologieën de ecologische voetafdruk te verkleinen. In dit verband verzoekt het CvdR lokale en regionale overheden om telewerken, papierloze kantoren en één-loketsystemen (waarbij burgers op één punt dicht bij hun huis een hele reeks diensten krijgen aangeboden) te promoten.

Ook duurzame ontwikkeling staat op de agenda van de novemberzitting. Heini Utunen Ziv, lid van de gemeenteraad van Jyväskylä (ALDE/FI), heeft een advies opgesteld over de rol van de EU als mondiale partner voor ontwikkeling en vooruitgang in het licht van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling. Tot tevredenheid van Utunen heeft de Commissie erkend dat de EU moet inzetten op participatie en de lokale overheden en het maatschappelijk middenveld, zowel in de EU als in de ontwikkelingslanden, bij haar ontwikkelingsbeleid moet betrekken. De huidige uitdagingen zijn namelijk mondiaal, maar hebben gevolgen op lokaal en regionaal niveau (zie een eerder verschenen perscommuniqué).


3. Uitbreiding en externe betrekkingen

Meer toenadering van de Westelijke Balkanlanden tot de EU staat centraal in een advies van Frantisek Knapík, burgemeester van Košice (SK/EVP). Hij benadrukt dat de EU haar toezeggingen over een eventueel EU-lidmaatschap van deze landen zal nakomen, mits zij aan alle toetredingscriteria voldoen. Eén daarvan is de erkenning en bescherming van minderheden. De lokale en regionale overheden kunnen een fundamentele bijdrage leveren aan de uitwerking van een institutionele regeling op het vlak van de minderhedenproblematiek, aangezien zij kunnen meehelpen om vooroordelen en vijandigheid tussen etnische groepen te bestrijden (zie een eerder verschenen perscommuniqué).

Ook op het vlak van institution building, grensoverschrijdende samenwerking en regionale en plattelandsontwikkeling hebben de lokale en regionale overheden veel ervaring opgedaan en kiezen zij voor een innovatieve beleidsaanpak die dicht bij de burgers staat. Helene Lund, lid van de gemeenteraad van Furesø (DK/PSE), heeft een advies opgesteld over de toegevoegde waarde van het betrekken van de lokale en regionale overheden bij het uitbreidingsproces. Daarin roept zij de Europese Commissie op om de rol die deze overheden in dit proces spelen, officieel te erkennen en te faciliteren (zie een eerder verschenen perscommuniqué).


4. Onderwijs, onderzoek en scheppen van werkgelegenheid

Rinda den Besten, wethouder (schepen) van Utrecht (NL/PSE) en CvdR-rapporteur voor de mobiliteit van jonge vrijwilligers, adviseert de lokale en regionale overheden om zich sterk te maken voor de ontwikkeling van infrastructuur ter ondersteuning van vrijwilligerswerk, dat een belangrijke vorm van niet-formeel leren is. Ook pleit ze ervoor samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties in de EU-lidstaten te stimuleren (zie een eerder verschenen perscommuniqué).

Helma Kuhn-Theis, lid van het parlement van de deelstaat Saarland (DE/EVP), heeft een advies opgesteld over het Commissievoorstel voor Europese samenwerking op schoolgebied. Ze wijst op het pleidooi van de lokale en regionale overheden voor meer geld voor onderwijs. De EU zou beter gebruik moeten maken van de diverse schoolsystemen die er in Europa bestaan en onderwijsinstanties moeten helpen bij de uitwisseling van ervaringen over innovatieve werkwijzen. Kuhn-Theis dringt dan ook aan op grotere mobiliteit van leerkrachten en hoopt dat mede met het nieuwe EU-programma Comenius Regio, waarvoor op 3 november in het CvdR het startschot is gegeven, dit streven zal kunnen worden gerealiseerd (zie een eerder verschenen perscommuniqué).

De kennismaatschappij komt aan bod in een advies van Iñaki Aguirre Arizmendi, secretaris-generaal Externe zaken van de autonome gemeenschap Baskenland (ES/ALDE). Dit advies gaat over het voorstel voor een communautair rechtskader voor een Europese onderzoeksinfrastructuur. Aguirre onderstreept dat bestaande rechtsvormen niet toereikend zijn voor het opzetten van Europese onderzoeksinfrastructuren, hoewel de Europese groepering voor territoriale samenwerking (EGTS) beschouwd zou kunnen worden als alternatief rechtsinstrument voor de invoering daarvan.

Marta Vincenzi, burgemeester van Genua (IT/PSE), is de CvdR-rapporteur voor het vijfde verslag van de Europese Commissie over de sociaaleconomische cohesie. Zij is het in het algemeen met de Europese Commissie eens dat ondersteuning van regio's met een ontwikkelingsachterstand het doel van het Europese cohesiebeleid moet zijn, maar vindt dat groei geen voorrang mag krijgen op cohesie. Ze is van mening dat adequate middelen moeten worden uitgetrokken voor het cohesiebeleid, zodat dat een rol van betekenis kan spelen in het streven naar een evenwichtigere sociaaleconomische ontwikkeling. Ook moet worden vastgehouden aan de Europese dimensie van het cohesiebeleid, dat niet weer op nationale leest zou mogen worden geschoeid (zie een eerder verschenen perscommuniqué).

Flavio Delbono, lid en vicevoorzitter van het regiobestuur van Emilia Romagna (IT/ALDE), bespreekt in een advies de herziene Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid. Volgens hem zijn betere beleidscoördinatie, geïntegreerde beleidsvorming en multilevel governance-overeenkomsten nodig om het potentieel van deze strategie op lokaal en regionaal niveau volledig te kunnen benutten. Een grotere zeggenschap op alle overheidsniveaus ten aanzien van de agenda voor groei en werkgelegenheid zou tot een coherenter en efficiënter beleid leiden. Maar alleen met toezicht op de lokale en regionale tenuitvoerlegging zal de Lissabonstrategie een succes kunnen worden.


* De hoogtepunten van de plenaire debatten zijn te volgen via Europe by Satellite: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm


* Kijk voor het laatste nieuws en perscommuniqués over CvdR-adviezen en -verslagen op de website van het CvdR: http://cor.europa.eu


* Klik hier voor de websites van de CvdR-fracties

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

In de lidstaten zijn de decentrale overheden verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van ongeveer twee derde van de communautaire wetgeving. Het Comité van de Regio's is een adviesorgaan dat in 1994 is opgericht met als doel lokale en regionale politici inspraak te geven in het besluitvormingsproces van de Europese Unie. Het houdt jaarlijks vijf zittingen, waarbij zijn 344 leden hun stem uitbrengen over rapporten, "adviezen" genaamd, die worden opgesteld als reactie op wetgevingsvoorstellen. De Europese Commissie, die het initiatiefrecht heeft wat communautaire wetgeving betreft, en de Raad, die, doorgaans samen met het Europees Parlement, de definitieve inhoud van de regelgeving vaststelt, zijn verplicht het Comité van de Regio's te raadplegen inzake EU-wetgevingsvoorstellen op diverse beleidsterreinen, zoals werkgelegenheid, vervoer en milieu. Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Athénais Cazalis De Fondouce

Tel.: +32 (0)2 282 24 47

Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Renate Kohl-Wachter

Tel.: +32 (0)2 282 23 57

Renate.Kohl-Wachter@cor.europa.eu