Ingezonden persbericht
Bloemen voor rookvrije horeca
Directeuren gezondheidsfondsen gaan langs rookvrije horeca
Amsterdam, 26 november 2008 - Vandaag en morgen gaan Ton Hanselaar
(directeur KWF Kankerbestrijding) en Hans Stam (directeur
Hartstichting), Michael Rutgers (directeur Astma Fonds) langs bij
verschillende kroegen verspreid over Nederland om hen een hart onder de
riem te steken. De horecagelegenheden die de directeuren hebben
uitgezocht, zetten zich op een positieve manier in voor een rookvrije
horeca.
Het rookverbod in de horeca, dat per 1 juli van kracht is, leidt op dit
moment tot stevige discussie. In deze discussie gaat het vooral over de
potentiële economische effecten voor een deel van de kleine horeca. De
gezondsheidswinst die de rookvrije horeca oplevert dreigt naar de
achtergrond te verdwijnen.
Effect rookvrije horeca
Roken maar ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De invoering
van de rookvrije horerca beschermt zowel het horecapersoneel als de
bezoekers van horecagelegenheden tegen de schadelijke effecten van
tabaksrook. Op basis van de effecten van de invoering van rookvrije
horeca in andere landen is de verwachting dat we in Nederland 500 minder
hartinfarcten per jaar zullen krijgen en een substantiële afname van het
aantal gevallen van (long)kanker en andere luchtwegaandoeningen. Uit
recent onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de
concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in de rookvrije horeca
gemiddeld negen keer lager is dan toen in deze gelegenheden nog gerookt
werd.
Recht op een rookvrije werkplek
Alle werknemers in Nederland hebben sinds 2004 recht op een rookvrije
werkplek. Dat is bij wet geregeld. Werkgevers zijn verplicht ervoor te
zorgen dat hun medewerkers geen hinder of overlast van roken
ondervinden. De horecawerknemers vormden tot 1 juli van dit jaar een
uitzondering op deze regel. Om hier iets aan te doen is sinds 1 juli
2008 de wet rookvrije horeca van kracht. Uiteraard met steun van een
meerderheid in de Tweede Kamer en mede op basis van een groot draagvlak
in de samenleving. Het is belangrijk deze wet nu ook te handhaven. Ter
bescherming van de werknemers in de horeca. Ter bescherming van de
horecabezoekers die anders ongevraagd moeten meeroken. En ter
bescherming van de horeca zelf: een situatie waarin de ene
horecaonderneming wel rookvrij is en de andere niet leidt immers tot
concurrentie.
***********
Ingezonden persbericht