Gemeente Den Haag

Den Haag benut beschikbare ruimte slim, duurzaam en zorgvuldig (26 november)

Oog voor groen en kwaliteit bij bouwen in de bestaande stad

Bij het bouwen van nieuwe woningen in Den Haag moet slim, duurzaam en zorgvuldig worden omgegaan met de beschikbare ruimte. Dat staat in de Agenda voor de Haagse Verdichting, een leidraad voor de binnenstedelijke verdichting van Den Haag tot 2020. Het college van burgemeester en wethouders heeft met de Agenda ingestemd en het ter vaststelling doorgestuurd naar de gemeenteraad.

De verwachting is dat Den Haag zal groeien naar 505.000 inwoners in 2020. Daarvoor zijn 30.000 extra woningen en 30.000 nieuwe arbeidsplaatsen nodig. Om deze opgaven te realiseren is binnenstedelijk verdichten - bouwen in de bestaande stad - de beste oplossing. Den Haag wil ook het open landschap behouden en de CO2-uitstoot door groeiende automobiliteit beperken. Verdichten biedt kansen om nieuwe stadsparken aan te leggen of de kwaliteit van bestaand groen te verbeteren. Voor verschillende plekken in de stad zijn er al plannen om stadsparken te ontwikkelen, zoals op de Binckhorst of in Erasmusveld.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): "Stedelijke kwaliteit staat of valt bij het behouden en versterken van publiek groen en de openbare ruimte. We kunnen daar nog veel creatiever mee omgaan dan tot nu toe. Bijvoorbeeld door groen op daken, aan gevels, meer groen op speelplekken, toegankelijk maken van groene gebieden zoals volkstuinen enzovoort. Als stad zetten we daarom de komende jaren in op slim, duurzaam en zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte. Verdichten is overigens niet nieuw. Den Haag kent verschillende recente voorbeelden waarbij verdichten kwaliteit aan de stad heeft toegevoegd, zoals de Resident, het Rabijn Maarssenplein of de groene overkluizing van de Koningstunnel."

Groei en bloei

Volgens wethouder Norder moet Den Haag niet alleen groeien in inwonertal en arbeidsplaatsen. De stad moet vooral bloeien. Den Haag kiest er daarom bewust voor om door bouwen in de stad de aantrekkelijkheid van het wonen en werken in de stad te versterken. Voor bewoners betekent dit betere voorzieningen en openbaar vervoer, meer keuze in type woningen en bedrijfsgebouwen en meer ruimte voor ontmoeting en zelfontplooiing. Stedelijke kwaliteit is van cruciaal belang voor de kracht en de concurrentiepositie van Den Haag in de regio, in Europa en in de rest van de wereld.

Verdichten is maatwerk
De Agenda beschrijft voor vijftien gebieden in de stad de verdichtingsvormen en condities. Uitgangspunt is dat er bij de uitwerking rekening wordt gehouden met de bestaande omgeving, leefbaarheid en duurzaamheid. Daarbij gaat het om aspecten als luchtkwaliteit en veiligheid. Voor ieder gebied wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor hoogbouw (bebouwing hoger dan 50 meter). Het gaat om masterplangebieden, herstructureringsgebieden en andere grote gebiedsontwikkelingen zoals Nieuw Binckhorst, Scheveningen-kust, Internationale Zone, Den Haag Zuidwest en Mariahoeve. Over deze plannen vindt inmiddels al samenspraak plaats met bewoners of wordt de komende tijd daarmee gestart.

De Verdichtingsagenda vervangt de Hoogbouwvisie Den Haag vastgesteld in november 2001.

Het betreft een thematische uitwerking van de Structuurvisie Den Haag 2020 Wéreldstad aan Zee, de ruimtelijke toekomstvisie op de stad in 2020.